S ciljem zaštite zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti, Federalna uprava za inspekcijske poslove izdala je preporuku kantonalnim ministarstvima zdravstva, kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, te kantonalnim i općinskim sanitarnim inspektorima da u ljetnom periodu, odnosno uvjetima velikih vrućina, pojačaju inspekcijski nadzor u objektima proizvodnje, prometa i skladištenja lako kvarljivih namirnica, naročito sladoleda, te vode za piće u vodooprskrbnim objektima, kupalištima i bazenima.
Razlog pojačanih inspekcijskih nadzora jeste činjenica da su trovanja hranom česta pojava u ljetnom periodu. Poznato je da visoke temperature pogoduju bržem rastu i širenju bakterija, koje su najčešći uzrok trovanja hranom, a u koju dospijevaju sa zagađenih i prljavih površina, nečistih ruku i odjeće, opreme, pribora i prljave vode, te je neophodno da sanitarne inspekcije, u okviru svojih ovlaštenja, poduzmu sve zakonom predviđene mjere i, prema potrebi, putem ovlaštenih laboratorijskih ustanova, izvrše provjeru zdravstvene ispravnosti namirnica i vode, briseva ruku uposlenih, radne odjeće i radnih površina.
Federalna uprava za inspekcijske poslove će, kako se navodi u saopćenju za javnost, također, putem federalnih inspektora za hranu i federalnih sanitarnih inspektora na graničnim prijelazima BiH/FBiH tokom ljetnog perioda vršiti pojačane inspekcijske nadzore u prekograničnom prometu i kod subjekata u poslovanju s hranom na području FBiH.
Shodno navedenom, sinergijskim djelovanjem sanitarnih inspekcija kroz pojačane nadzore, preventivno će se djelovati na zaštitu zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti, čije su sprečavanje, suzbijanje i kontrola od nemjerljivog značaja za Federaciju BiH, kaže se u saopćenju FUZIP-a.