U LJUBLJANI

Kajganić prezentirao rad Posebnog odjela za ratne zločine na EU konferenciji o borbi protiv genocida

U proteklih skoro 20 godina, osumnjičenici su u BiH izručivani iz zemalja širom svijeta, uključujući zemlje EU, kao i prekookeanske zemlje

Kajganić na EU konferenciji. Tužilaštvo BiH

N. Aj.

23.5.2023

Na EU konferenciji u Ljubljani, posvećenoj borbi protiv genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić prezentirao je rad Posebnog odjela za ratne zločine (PORZ), tokom gotovo dvije decenije rada i postojanja.

Izrečeno više od 3.450 godina zatvorskih kazni

Između ostalog, istaknuto je da je PORZ Tužilaštva BiH podigao optužnice za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava protiv više od 1.000 pojedinačno optuženih osoba, kao i da je na osnovu ovih optužnica do sada pravomoćno presuđeno više od 320 optuženika, među kojima i šest žena, a izrečeno više od 3.450 godina zatvorskih kazni, što jasno govori o doprinosu tužilaca i osoblja Tužilaštva BiH u borbi protiv nekažnjivosti.

U sudnicama su se čula svjedočenja više od 13.000 svjedoka, čijim iskazima se dokazivala odgovornost optuženih za ratne zločine u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Istaknuta je i regionalna i međunarodna saradnja, koju intenzivno provodi ovo Tužilaštvo, kao i činjenica da su za više desetina osumnjičenih i optuženih osoba, raspisane međunarodne potjernice, a u proteklih skoro 20 godina, osumnjičenici su u BiH izručivani iz zemalja širom svijeta, uključujući zemlje EU, kao i prekookeanske zemlje.

Nastavak borbe

Glavni tužilac Kajganić, najavio je nastavak borbe protiv nekažnjenosti ratnih zločina, u saradnji s partnerskim tužilaštvom pri MRMKS, uz instrumente regionalne i međunarodne saradnje.

Osmi Evropski dani borbe protiv nekažnjivosti genocida, organizovani su od Vijeća Evrope, Evropske komisije, Eurodžast-a i EU Mreže za istraživanje i krivično gonjenje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uz učešće Evropskog komesara za pravosuđe.

Događaj se mogao pratiti i putem zvaničnog EUROJUST YouTube kanala, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.