GLAVNI TUŽILAC

Kajganić u Hagu: Tužilaštvo BiH zainteresirano za jačanje regionalne i međunarodne saradnje

U okviru projekta, agencija Eurojust ponudit će važne alate i instrumente za prekograničnu pravosudnu saradnju EU

Kajganić na konferenciji u Hagu. Fena

FENA

17.5.2023

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić učestvovao je na konferenciji Eurojusta povodom jačanja pravosudne saradnje u zemljama zapadnog Balkana. Konferencija je održana u Den Haagu (Nizozemska), a odnosi se na jačanje saradnje pravosuđa u borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma.

U okviru projekta, agencija Eurojust ponudit će važne alate i instrumente za prekograničnu pravosudnu saradnju EU, kao što su znanje i sredstva za uspostavljanje zajedničkih istražnih timova, tužiocima i sudijama širom zemalja zapadnog Balkana - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U okviru aktivnosti vršit će se identifikovanje zajedničkih slučajeva čijem bi rješavanju pogodovala unaprijeđena koordinacija. Za rješavanje tih odabranih slučajeva, agencija Eurojust pružat će podršku i stručno savjetovanje radi omogućavanja provođenja koordiniranih istovremenih istraga / procesuiranja i uspostavljanja zajedničkih istražnih timova (JIT).

Tužilaštvo BiH zainteresirano je za jačanje regionalne i međunarodne saradnje, jer postupa u većem broju predmeta u kojima se realizira međuinstitucionalna saradnja s partnerskim institucijama susjedinih zemalja i područja zapadnog Balkana.

Konferenciji su prisustvovale delegacije zemalja zapadnog Balkana, partneri, predstavnici Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Generalne direkcije za pravosuđe i zaštitu potrošača, te predstavnici švedskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije - navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.