TRG MLADIH

Uličnom akcijom u Brčkom ukazano na obavezu očuvanja kulturnog identiteta nacionalnih manjina

Mejra Šečić je izrazila očekivanje da će današnji dan biti prilika da se čuju i problemi ove nacionalne manjine u Distriktu

Akcija u Brčkom. Fena

FENA

22.5.2023

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana kulture različitosti za dijalog i razvoj, danas je na Trgu mladih u Brčkom održana ulična akcija u organizaciji Udruženja nacionalnih manjina "Svi zajedno“ na kojoj su članovi tog udruženja dijelili promotivni materijal i knjige na jezicima manjina u Brčkom.

Član Udruženja i predstavnik ruske nacionalne manjine u Brčkom Slobodan Čikarić rekao je da njihovo Udruženje želi da kod svih nacionalnih manjina u Distriktu sačuvaju kulturni identitet nacionalnih manjina u ovoj zajednici.

- Kulturni identitet je duhovna i moralna kičma jednog naroda i da bi ga sačuvali moramo prenijeti te vrijednosti našim pokoljenjima. Kultura čini čovjeka kao što čovjek čini kulturu i u ovoj zajednici trebamo učvrstiti kulturu nacionalnih manjina - rekao je Čikarić i dodao da u njihovom Udruženju imaju pet predstavnika nacionalnih manjina u Distriktu.

Razvijanje empatije

Član Vijeća nacionalnih manjina pri Skupštini Brčko distrikta Lidija Ljubojević rekla je da se treba razviti empatija prema pripadnicima nacionalnih manjina koji žive u Brčkom.

-Trebamo se osloniti jedni na druge i da se predstavimo da postojimo ovde u Brčkom i da živimo zajedno te da je to suživot kako nacionalnih manjina tako i konstitutivnih naroda u Brčkom - rekla je Ljubojević i dodala da u Distriktu postoje udruženja koja se bave pravima nacionalnih manjina.

Ističe da se od samog osnivanja Vijeća nacionalnih manjina pokušala ostvariti veza s predstavnicima vlasti u Distriktu i da je današnji dan odlična prilika da im se približi rad svake nacionalne manjine u ovoj zajednici.

Romska nacionalna manjina je najbrojnija

Predstavnica romske nacionalne manjine i poslanica u Skupštini Brčko distrikta Mejra Šečić rekla je da je ova populacija s oko 2500 pripadnika najborojnija nacionalna manjina u Distriktu te je zatražila da se kao i u svim gradovima u BiH poštuju nacinalne manjine i njihova prava.

Ona je izrazila očekivanje da će današnji dan biti prilika da se čuju i problemi ove nacionalne manjine u Distriktu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.