POPLAVE

Alarmantna situacija u bihaćkom naselju Pokoj

Više od 50 objekata je pod vodom

Najgore je stanje na području bihaćkog naselja Pokoj. Fena

FENA

17.5.2023

Na sjednici Štaba Civilne zaštite Grada Bihaća sinoć je donesena odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Bihaća. Današnje aktivnosti se odnose uglavnom na intervencije na terenu kada je riječ o dopremanju vode i hrane ugroženom stanovništvu. Ima i slučajeva gdje je potrebno evakuirati ljude i tu je angažiran veći broj čamaca.

Najgore je stanje na području bihaćkog naselja Pokoj, gdje je voda gotovo prekinula putnu komunikaciju s gradom, poplavljeno je mnogo objekata, a od sinoć mještani ove mjesne zajednice nemaju električne energije.

- Više od 50 objekata je pod vodom. Radi se o kućama i pomoćnim objektima. Ono što nas je najteže pogodilo jeste nestanak električne energije i već smo 15 sati bez struje, a procjene su da je nećemo imati narednih nekoliko dana, što nam predstavlja veliki problem. Poseban problem su nam stariji mještani koji imaju peći za grijanje a koje su pod vodom, te zbog toga sada nemaju grijanja. Imamo slučajeva gdje je potrebno dostaviti hljeb, vodu za piće i lijekove jer ne mogu izaći iz objekata zbog vode. Veliki dio naselja je blokiran i putna komunikacija je otežana – kaže Amir Korčić, predsjednik Mjesne zajednice Pokoj.

Mještani se žale na nedostatak pumpi za ispumpavanje vode koja im prodire u kuće. Nekima su poplavljena vozila, a vodena bujica prijeti da prodre u stambene objekte. Materijalna šteta koja je nastala uslijed poplava bit će poznata kada se cijelokupna situacija smiri i stanje stabilizuje.

Otvorena je putna komunikacija između naselja Kulen Vakuf i Martin Brod, a još je zatvorena putna komunikacija prema naselju Klisa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.