EDUKATIVNE RADIONICE

U Bihaću počela tradicionalna "Ekoregata"

Brojni rafteri - učesnici Ekoregate potvrdili su kako su za vrijeme prve etape upravo pronašli najviše plastičnih boca i kesa

Ekoregata u Bihaću. Fena

FENA

9.5.2023

U Bihaću je počela ovogodišnja "Ekoregata", tradicionalna ekološka akcija na inicijativu i u organizaciji Gradske turističke zajednice. Realizira se već četvrtu godinu, zahvaljujući, prije svega, entuzijazmu i angažmanu članova rafting agencija i savjesnih građana.

- Počeli smo gradskom etapom, odnosno od centra grada - kroz naselja Bakšaiš, Hatinac i Kralje. Naredne dvije sedmice nastavljamo sve do Grmuško-srbljanskog platoa, gdje je zadnja etapa. Svake nam se godine pridruže rafteri i građani Bosanske Krupe, tako da akcija pokriva veći dio toka rijeke Une. Najvažnije je da očistimo i uredimo što više prostora na i uz Unu, te da pošaljemo zajedničku poruku koliko volimo i pazimo svoju rijeku. Možda su ovakve inicijative i osnova za realizaciju našeg nastojanja da se zabrani upotreba plastičnih kesa - kazao je savjetnik gradonačelnika Bihaća Armin Amidžić.

Brojni rafteri - učesnici Ekoregate potvrdili su kako su za vrijeme prve etape upravo pronašli najviše plastičnih boca i kesa, iako su i sami rekli da je to djelimično uslovljeno decembarskim poplavama, kao i još visokim vodostajem.

Osim raftera, kajakaša i ronilaca, akciji su se pridružili i članovi Udruženja "Unski smaragdi", te organizacije IPSIA. Oni su konkretno organizirali edukativne radionice i druženje za najmlađe građane Bihaća.

- Edukativne radionice su se odnosile na selektivno razvrstavanje prikupljenog otpada, kao i na lanac ishrane, odnosno važnost održanja ravnoteže biodiverziteta. Pripremljene su i brojne druge aktivnosti za naše mališane, uključujući i postavljanje eko-poruka na Gradskoj otoci - rekla je Admira Alijagić iz "Unskih smaragda".

Organizacija IPSIA je, također, podržala akciju organizacijom zabavnih sadržaja i edukativnih igara za djecu i mlade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.