PRAZNIK RADA

Mersiha Ferhatović–Beširović za "Avaz": Svaki dan nas je sve manje, sve više smo obespravljeni i gladni

I ono što je najvažnije je hitno povećanje minimalne plaće na nivo koji nije ponižavajući kao sada, rekla je Ferhatović-Beširović

Ferhatović-Beširović: Radnici kao taoci. Avaz

Alen Bajramovic

30.4.2023

Prvomajski uranak Sindikat radnika trgovine Bosne i Hercegovine sutra organizira ispred Parlamentarne skupštine BiH. Protestni skup “Kada smo mi na redu?” počinje u 8:30 sati, a okupljanje radnika počet će pola sata ranije.

- Radnici i radnice u BIH dočekuju još jedan 1. maj kao taoci dnevno političkih dešavanja. Imam osjećaj da smo svi skupa na to navikli i oguglali čak, što je jako jako opasno. Sama činjenica da, koliko ja znam, neće biti nikakvih sindikalnih akcija, osim naše, dovoljno govori o tome koliko je radnička letargija uzela maha, a ta pasivnost o kojoj pričamo godinama prepustila je mjesto apsolutnoj depresiji društva – kazala je za portal “Avaza” predsjednica Sindikata radnika trgovine BiH Mersiha Ferhatović – Beširović.

Dodaje da je razlog pasivnosti i depresiji činjenica da problemi radnika nikako da dođu na red, već se sve u BiH konstantno vrti oko entiteta, konstitutivnosti, „vitalnih nacionalnih interesa“.

Prijetnja blokadama

- Stalno se prijeti blokadama i raspadom države, a pritom se konstantno zanemaruje da država nisu političke stranke, ni vlade, ni parlamenti na raznim nivoima. Država su upravo radnici i građani kojih jednostavno nema. Svaki dan nas je sve manje, svaki dan smo sve više obespravljeni i sve više gladni – ističe Ferhatović - Beširović.

Zato je i moto sutrašnjeg okupljanja „Kada smo mi na redu?“, a iz Sindiata najavljuju da će ispred zgrade Parlamentarne skupštine BIH ostaviti poruku parlamentarcima na državnom nivou, a potom i onim u Parlamentu FBiH. Ispred zatvorenih vrata, jer za praznik oni ne rade.

Upućeni zahtjevi

- Mi smo naše zahtjeve uputili već u petak u pismenoj formi, a ono što tražimo i o čemu želimo govoriti ovog 1. maja je stalna diskriminacija radnika po entitetima, ali i između kompanija. Razlog je što na nivou države ne postoje “zajedničke ovlasti“ za rješavanje radničkih pitanja, a radna zakonodavstva na nivou entiteta su veoma različita, što rezultira različitim primanjima, različitim nivoom prava. U stvarnom životu radnici koji rade za istog poslodavca, istu vrstu posla, niti imaju istu plaću, niti uživaju ista prava. Naš zahtjev u tom smislu je jasan, mora se propisati zajednički minimum prava ispod kojeg entitetski zakoni ne mogu ići – poručuje Mersiha Ferhatović – Beširović.

Od Parlamenta FBiH Sindikat radnika trgovine BiH traži ponovno razmatranje izmjena i dopuna Zakona u unutrašnjoj trgovini, insistiraju na neradnim nedjeljama i danima praznika.

- I ono što je najvažnije je hitno povećanje minimalne plaće na nivo koji nije ponižavajući kao sada. Evo konačno smo dobili i Vladu FBIH, poruka koju smo čuli je „idemo raditi!“ i ono što mi u STBIH očekujemo je da to podrazumjeva - idemo raditi u interesu radnika i radnica. Niz zakona je dosad čekalo. Mislim da vremena za duže čekanje više nema i iskreno se nadam da smo sada zaista mi, radnici ove zemlje, na redu – ističe predsjednica Sindikata radnika trgovine BiH Mersiha Ferhatović – Beširović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.