SARAJEVO

Hurtić sa Satlerom: BiH će i dalje imati snažnu podršku Delegacije EU

Usaglasili su se da je važno da nova vlast u BiH ubrza aktivnosti na ispunjavanju preuzetih obaveza, usvajanju zakona i provođenju reformi

Hurtić i Satler: Na sastanku je razgovarano o konkretnim pitanjima. Twitter

H. J. I.

8.2.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas se sastao sa šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH ambasadorom Johanom Satlerom (Johann Sattler).

Hurtić se zahvalio Evropskoj uniji za dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH, te izrazio uvjerenje da će ministarstvo na čijem se čelu nalazi, u narednom periodu uložiti velike napore na ispunjavanju obaveza na evropskom putu, a posebno onih koje se odnose na ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Satler je naglasio da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ima važnu ulogu i obaveze u ispunjavanju prioriteta za članstvo BiH u EU, te dodao da će BiH i dalje imati snažnu podršku Delegacije Evropske unije.


- Sagovornici su se usaglasili da je važno da nova vlast u Bosni i Hercegovini ubrza aktivnosti na ispunjavanju preuzetih obaveza, usvajanju zakona i provođenju reformi, što će doprinijeti napretku naše zemlje i boljem životu svih građana - navodi se u saopćenju iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Na sastanku je razgovarano i o konkretnim pitanjima, koja su u nadležnosti ministarstva, poput realizacije Regionalnog stambenog programa, koji se finansira sredstvima Evropske unije, strateškom dokumentu o ljudskim pravima, ali i Zakonu o ombudsmenu za ljudska prava BiH, te o Zakonu o zaštiti prava nacionalnih manjina u BiH.

Hurtić je informisao Satlera u kojoj fazi provedbe i usvajanja se nalaze navedeni programi, dokumenti i zakoni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.