SASTANAK U ZAGREBU

Čović i Grlić Radman: BiH i Hrvatska nastavljaju saradnju u brojnim područjima

Kako se u saopćenju navodi, Čović je istaknuo pozitivne iskorake u uspostavi vlasti

Čović i Grlić-Radman: Sastanak o aktuelnoj situaciji u BiH i bilateralnim odnosima. Twitter

E. Ć.

30.1.2023

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović danas je u Zagrebu održao radni sastanak s ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom.

Sastanak, kojem su prisustvovali i saradnici iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova, bio je usredotočen na teme evropskog puta Bosne i Hercegovine, prenošenja iskustva Hrvatske u procesu pristupanja Evropskog uniji, kao i na teme bilateralnih odnosa i aktuelne situacije u Bosni i Hercegovini i regiji.

Kako se u saopćenju navodi, Čović je istaknuo pozitivne iskorake u uspostavi vlasti, naglašavajući ovaj korak važnim za stabilizaciju unutrašnjih prilika i daljnje napredovanje po pitanju unutrašnjih i vanjskopolitičkih prioriteta. 

U svjetlu postizanja kandidatskog statusa BiH, istaknuo je očekivanje kako će nositelji vlasti iskoristiti postojeći zamah za žurnu i učinkovitu implementaciju reformi koje predstoje na evropskom putu.

U tom svjetlu, osobito je istaknuo predstojeće razgovore o izmjenama Izbornog zakona BiH i ograničenim ustavnim izmjenama kako bi se u potpunosti zaštitila kolektivna i individualna prava te obustavila praksa preglasavanja na svim razinama.

Tokom govora o daljnjem ojačavanju saradnje, istaknuto je kako će Bosna i Hercegovina i Hrvatska nastaviti suradnju u brojnim područjima, a osobito u području prenošenja znanja i iskustava u pogledu pristupnog procesa za članstvo u EU.

Čović je izrazio zahvalnost Vladi Republike Hrvatske koja svojim radom i zalaganjem pomaže rast, razvoj i stabilizaciju evropske Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.