OŠTRA KRITIKA

Abdulah Sidran za "Avaz": Perić je pokazao nemoć da dokaže ispravnost presude

Sidran na Facebooku naveo da je "sudija Branko Perić ispisao najsramniju stranicu bh. pravosuđa"

Sidran: Prisustvovao današnjoj presudi. Avaz

Piše: A. Čengić

24.11.2022

Veliki književnik i akademik Abdulah Sidran prisustvovao je današnjoj presudi u predmetu "Dženan Memić" u kojoj su optuženi Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni svih optužbi.

Kako je akademik Sidran za portal "Avaza" rekao svoj stav je objavio na Facebook statusu u kojem je naveo da je "sudija Branko Perić ispisao najsramniju stranicu bh. pravosuđa".

- Ako jedan sudija ima potrebu da za svoja neprihvatljiva i naopaka rezonovanja traži uporište u filmskom umjetničkom djelu "Rašomon", a to je učinio gospodin Perić, time je on poslao dvije jezive poruke. Prvu o svojoj apsolutnoj nemoći da dokaže ispravnost presude i drugu, tragičnu po narod i ljudsku zajednicu uopće, da je istina neustanovljiva i praktično nepostojeća. To jedan sudija, to jedan pravnik, to jedan razuman čovjek, to bilo kakvo racionalno biće to sebi ne bi smjelo dopustiti - rekao je za portal "Avaza" Abdulah Sidran.

Dalje dodaje da je poruka novele da objektivna istina ne postoji.

- Istina je za svakog promatrača i sudionika u događaju različita. Umjetnost ima pravo postavljati takve filozofske teze, ali takve filozofske teze ne smije ni na 100 kilometara svome sudijskom mozgu pripustiti jedan pravnik. Istina je ustanovljiva pogotovo u ovakvim drastičnim primjerima i to je ogromna sramota i za pojedinca i za cjelokupno pravosuđe - naglasio je Sidran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.