NOVI PREMIJER BRITANIJE

Sunak imenovao ministre, neka imena iz prethodne Vlade

Braverman (42), koju smatraju pripadnicom desnog krila vladajuće Konzervativne stranke, ponovno je imenovana manje od sedmicu dana nakon što je podnijela ostavku zbog kršenja vladinih pravila o korištenju elektronske pošte

Riši Sunak imenovao ministre. AP

S. S.

25.10.2022

Novi britanski premijer Riši Sunak (Rishi) danas je ponovno imenovao zastupnicu Suelu Braverman (Suella) za ministricu unutrašnjih poslova, a radi očuvanja stabilnosti potvrdio je i dosadašnje ministre vanjskih poslova i odbrane te u sam vrh vratio odanog saveznika Dominika Raba (Dominic Raab).

Braverman (42), koju smatraju pripadnicom desnog krila vladajuće Konzervativne stranke, ponovno je imenovana manje od sedmicu dana nakon što je podnijela ostavku zbog kršenja vladinih pravila o korištenju elektronske pošte.

Braverman je podržavala istupanje Britanije iz Evropske konvencije o ljudskim pravima smatrajući da zemlja samo tako može riješiti probleme s imigracijom te je izjavila da joj je san vidjeti kako avioni vraćaju tražitelje azila iz Ruande.

Kritičar Tras u vladi

Za ministra privrede imenovan je zastupnik Grent Šeps (Grant Shapps), žestoki kritičar bivše premijerke Liz Tras (Truss). Šeps(54) je do prošle srijede bio ministar unutarašnjih poslova, a ranije ministar saobraćaja u vladi Borisa Džonsona (Johnson).

Sunak je ranije danas odlučio da će zadržati Džeremija Hanta (Jeremy Hunt) na dužnosti ministra finansija pošto ga je sredinom oktobra Liz Tras imenovala kako bi stišao finansijsku buru što ju je bio podigao njen privredni program.

Potvrdio je i da će u njegovoj vladi Džejms Kleverli (James Cleverly) biti ministar vanjskih poslova, a odbrane Ben Valas (Ben Wallace), kazavši da je odabrao stabilnost u kontekstu rata u Ukrajini, objavio je Downing Street.

Ben Valas (52), bivši pripadnik oružanih snaga, bio je ministar odbrane od 2019., a Džejms Kleverli (53) imenovan je u septembru u vladi Sunakove prethodnice Liz Tras i smatra se da je njen odani saveznik.

Dominik Rab - ministar pravosuđa

Sunak je odlučio da njegov bliski saveznik Dominik Rab bude ministar pravosuđa i potpredsjednik vlade, a te je dužnosti obnašao i u vladi Borisa Džonsona.

Time se 48-godišnji Dominik Rab vraća u vrh vlade nakon što je bio šef diplomatije od 2019. do 2021., a zatim ministar pravosuđa do septembra.

Rab je kao zamjenik premijera mijenjao Borisa Džonsona kada je ovaj bio hospitaliziran zbog koronavirusa u proljeće 2020..

Peni Mordont (Penny Mordaunt), koja se u ponedjeljak povukla iz bitke sa Sunakom za čelo konzervativaca, zadržala je funkciju predsjednice donjeg doma parlamenta. Izvori kažu da je željela biti ministrica vanjskih poslova.

Ostavke ministara

Čini se da je Sunak novim imenovanjima htio u vladu uključiti ministre iz svih frakcija Konzervativne stranke ostavljajući druge na starim pozicijama, što je potez kojim je ublažio zabrinutost onih koji su mislili da će u svoj kabinet radije imenovati sebi odane ljude nego ponovno ujediniti stranku.

Više ministara u britanskoj vladi podnijelo je ostavke nekoliko sati nakon što je premijer postao Sunak, novi lider konzervativaca.

Ostavku je podnio dosadašnji ministar pravosuđa Brendon Luis (Brandon Lewis) rekavši da će "novi premijer imati njegovu podršku iz pozadine u suočavanju s mnogim izazovima, kao stranka i kao zemlja".

Ministar poslovanja i energetike Džejkos Ris Mog (Jacob Rees-Mogg) također odlazi sa svog mjesta, kao i ministar obrazovanja Kit Malthaus (Malthouse).

Kloi Smit (Chloe Smith) više neće biti ministrica rada i penzionog sistema, a Ranil Jajavardena (Jayawardena) dao je ostavku na mjesto ministra za okoliš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.