O IZBORNOM ZAKONU

Arnautović kritikovao odluku Šmita: Sad imamo nešto što nas okupira 12 sati, a trebamo objaviti rezultate

Ja ne pozdravljam ovu odluku visokog predstavnika personalno, kao Suad Arnautović, ne pozdravljam tajming u kojem je ona objavljena, kazao je

Suad Arnautović: Javno smo se zahvalili visokom predstavnika vezano za finansiranje izbora. A. Kukić

Piše: A. Kukić

7.10.2022

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a BiH, na konferenciji za medije kritikovao je odluku visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da nametne izmjene Izbornog zakona BiH u izbornoj noći. On smatra da je ta odluka donesena u pogrešno vrijeme.

- Kaže naš narod "mi smo na mostu dobili, a na ćupriji izgubili". Ja ne pozdravljam ovu odluku visokog predstavnika personalno, kao Suad Arnautović. Ne pozdravljam tajming u kojem je ona objavljena. Zašto? Pozdravio sam javno donošenje odluku vezano za finansiranje izbora i javno smo se zahvalili visokom predstavniku, jer je on trajno riješio pitanje finansiranja izbornog procesa i ne samo ovog nego svakog budućeg. Dakle, izbio je bilo kome adut da blokira održavanje izbora time što blokira budžet - rekao je Arnautović. 

Neprihvatljiv tajming

Osvrnuo se i na nametnute tehničke izmjene Izbornog zakona.

- Te izmjene su onako, ne znam šta bih vam rekao, ni luk ni voda, nešto je malo valjalo, nešto nije valjalo. Prvu odluku koju smo donijeli odmah je sud odbio. Išli smo na to za korištenje resursa, sve dokazali i onda sud sve odreže i to je to. Sad smo u Izbornoj noći dobili nešto što nas treba okupirati 12 sati dnevno da razmišljamo o ovom, o proračunima, o statistikama, kantonima, FBiH, dodjeli mandata, proračuni mandata, a mi izbore direktne imali, trebamo objaviti rezultate izbora. I on u noći izbora donosi takvu odluku. Potpuno neprihvatljivo sa moje tačke, taj tajming. Ako je već htio da nešto donosi trebao je u nekom drugom vremenu - istakao je Arnautović. 

Liste već bile zatvoreno

Kazao je da bi politički subjekti da su znali za to u maju na liste bi stavili i Hrvate i Srbine i Bošnjake.

- Normalno da bi stavio da prođe njegov član. Ovako su liste bile već zatvorene. Apsolutno sam kritički nastrojen za tajming koji je visoki predstavnik odredio. To, naravno, ne znači da će postupanje organa biti dovedeno u pitanje. CIK BiH će provesti što mu je propisano zakonom, ali mislim da imamo nešto mnogo važnije, a to je da utvrdimo rezultate.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.