ODGOVOR "PRODANOJ BOSNI"

Hadžović: Meni Radončić ne diktira tekstove, ali zato ih vama šalju napisane iz kabineta Komšića i Džaferovića

Da moje stavove ne može krojiti niko, znaju dobro i iz „Slobodne Bosne“. Naime, upravo zbog toga su mi i dali otkaz nakon nekoliko „neugodnih“ tekstova o njihovim šefovima

Danijal Hadžović i Makaronko Asim Metiljević. Avaz

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

22.7.2022

Na propali sedmičnik i niskotiražni portal „Slobodna Bosna“ ne bi trebalo trošiti riječi, jer posljednju riječ o njima su, još prije desetak godina, rekli čitaoci, kada su prestali da kupuju ovaj opskurni bilten i tako ih natjerali da ukinu svoje printano izdanje.

Što su nastavili egzistirati kao portal, određenim dijelom je (Bog da mi duši prosti) i moja zasluga. Dio sadašnje redakcije „Slobodne Bosne“, oni koji su nakon gašenja ovog sedmičnika ostali jer nisu imali gdje otići, sjetit će se kako sam im, u decembru 2016. godine, došao u tadašnje neuredne i zapuštene prostorije u ulici Dženetića čikma da probam da spasim ono što se spasiti da. Nakon slušanja tužnih ispovijesti o tome da su im svi računi blokirani zbog nagomilanog duga i kako razmišljaju da stave ključ u bravu, učio sam ih kako se pravi i vodi portal, kako se opremaju i postavljaju tekstovi,  napominjao im da vijesti, da bi portal funkcionirao, moraju tokom čitavog dana kontinuirano da se objavljuju, da se sadržaj portala, radi povećanja čitanosti i ozbiljnosti, mora redovno dijeliti na društvenim mrežama koje do tada uopće nisu koristili itd...

I portal je uistinu profunkcionirao, čitanost se povećala, ubrzo su im došle "unosne ponude" koje je Asim Metiljević "menadžerirao" i dogovarao uvjete, a ostalo je historija.


Hajka na Kristijana Šmita

Tekst “Slobodne Bosne”. Screenshot

No, ostavimo sad to po strani, grijehovi iz prošlosti se ionako ne mogu ispraviti. Razlog za ovaj tekst je nova laž koju je formalno „Slobodna“, a u sarajevskoj čaršiji posljednjih godina poznatija kao „Prodana Bosna“, napisala o meni i „Dnevnom avazu“.

Uključujući se u hajku SDA-ovog i DF-ovog paraobavještajnog podzemlja i botovskih brigada na visokog predstavnika Krisitjana Šmita zbog mogućeg nametanja izmjena u popunjavanju Doma naroda FBiH, a koja je išla i dotle da se prijeti napadom na njega lično i zgradu OHR-a te Bošnjake poziva u rat, „Slobodna Bosna“ je zbog protivljenja da podržim ovu hajku odlučila da me stavi u red podržavalaca Šmitovih "planova", a koji, jelte, udaraju na interese Bošnjaka i BiH, a sve da bi moje stavove pripisali Fahrudinu Radončiću.

- Na naslovnim stranama "Dnevnog avaza" proteklih dana nije bilo mjesta za naslove vezane za nametanje promjena Izbornog zakona. Nije ta tema uspjela izboriti mjesto ni na drugim mjestima u "najtiražnijem, najutjecajnijem bh. dnevnom listu". Vodeći "Avazov" komentator Danijal Hadžović, umjesto na portalu ili printanom izdanju, izložio je na Twitteru svoje "smatranje", odnosno najavio "okvirni", "principijelni" stav Radončićevog "političkog, medijskog i poslovnog carstva" prema najaktuelnijem političkom fenomenu u BiH – napisao je niskotiražni bilten.

S obzirom na to da su tekstovi „Slobodne Bosne“ redovno nepotpisani, jer je i njima samima očigledno neugodno stati imenom i prezimenom iza bljuvotina koje objavljuju, sve mi je teže procijeniti čija je umotvorina ovaj tekst, tj. da li ga je „penzionisani“ Asim Metiljević izdiktirao svom hamalu Samiru Begoviću (drugačije ovaj ništa ne bi nikad ni napisao), dovedenom iz Gornjeg Vakufa na „preporuku“ savjetnika Komšića i Džaferovića, ili je pak stigao direktno iz političkih kabineta saradnika ovog opskurnog portala (adrese i „saradnici“ poznati autoru).

Demantiranje laži

Današnja naslovnica "Avaza" s tekstom o mogućim Šmitovim promjenama. Avaz

No, nije bitno, zadržimo se sada samo na demantiranju laži i neistina koje su iznijeli.

Netačno je da u „Avazu“ nije bilo mjesta za naslove „vezane za nametanja Izbornog zakona“. Tekst o Izbornom zakonu, napisan upravo od moje malenkosti, mogu naći na naslovnici današnjeg „Dnevnog avaza“.

Komentar koji sam napisao na Twitteru izvučen je iz konteksta i zapravo predstavlja kritiku ratnohuškačke retorike i panike koju šire pojedini bošnjački radikali.

Iako „Slobodna Bosna“ i drugi mediji koji su dio vladajuće mašinerije SDA uporno pokušavaju stvoriti sliku da Fahrudin Radončić nema pametnijeg posla u životu, pa povazdan stoji novinarima „Avaza“ iznad glave i diktira im šta će napisati, garantiram da Radončić ni na koji način ne utječe na ono što pišem na društvenim mrežama, niti to pokušava, te da se radi isključivo o mojim ličnim stavovima koje slobodno iznosim.

Da moje stavove ne može krojiti niko, znaju dobro i iz „Slobodne Bosne“. Naime, upravo zbog toga su mi i dali otkaz nakon nekoliko „neugodnih“ tekstova o njihovim šefovima. Možemo to potvrditi i mailovima i sačuvanim prepiskama, ako ima potrebe, znaju u SB dobro o čemu govorim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.