IZBORNI ZAKON

Cvitanović nakon pregovora: Od FBiH se želi napraviti RS bošnjačkog naroda

Naša ruka, naš dolazak je siguran i mi ćemo dati trud maksimalan da dođemo do dogovora, istakao je

Ilija Cvitanović. A. Kukić

A. Kukić

19.3.2022

U zgradi Delegacije Evropske unije i danas su vođeni pregovori o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Medijima se vrlo kratko obratio lider HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović. 

- Danas je ključna stvar bila kako ko od sudionika vidi Bosnu i Hercegovinu. Ono što je mene zaboljelo i ono što je za mene poražavajuće i katastrofalno, ono što ruši BiH, to je poruka SDA o Domu naroda Parlamenta FBiH, da bi ga doveli na razinu Vijeća naroda RS i da naprave od FBiH zapravo RS bošnjačkog naroda. I očekuju da imaju partnera među Hrvatima za takav razgovor - rekao je, između ostalog, Ilija Cvitanović.


On ističe kako se došlo sa zadatkom rješavanja presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i da su spremni razgovarati o svim temama, da su našli rješenje kako da se odblokiraju procesi u Federaciji BiH i da svaki konstitutvni narod bira svog predstavnika u Predsjedništvo BiH koji nije po njihovoj mjeri, ali da ne postoji partner u Hrvata koji bi pristao da se dira u Dom naroda.

- U jednom trenutku je izgledalo da smo mi blizu dogovora i ja ostavljam mogućnost da će i sutra doći do dogovora jer su se modeli različiti kroz dan mijenjali ako sutra budemo na tragu onog što smo relativno korektno usaglasili postoji moućnost da se proces završi. Naša ruka, naš dolazak je siguran i mi ćemo dati trud maksimalan da dođemo do dogovora - poručio je predsjednik HDZ 1990.

Cvitanović je rekao da traži da se poštuje struktura FBiH kako je definirano u Vašingtonu i Dejtonu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.