KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Dodik: Vlada RS će predložiti ukidanje PDV-a na osnovne životne namirnice

Smatra da bi to bilo moguće realizovati do kraja godine

Dodik: To nije nimalo jeftino. Arhiv

A. K.

17.3.2022

Na konferenciji za medije lider SNSD-a Milorad Dodik je kazao kako će ova stranka  Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH predložiti uvođenje diferencirane stope PDV-a na način da on bude ukinut na osnovne namirnice, povećan na 22 posto za luksuznu robu.

- Prijedlog Vlade RS-a je da PDV na neke proizvode i hranu kao što su dječija hrana, dječija oprema, mlijeko, brašno, ulje i drugi materijali iz te strukture, da se ukine stopa na 0 - rekao je Dodik.

Kako je naveo, ovo će se prvo naći u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a zatim će tome odlučivati ​​i državni parlamentarci.

Potreban novi softver

Smatra da bi to bilo moguće realizovati do kraja godine, a budžet RS-a bi ova mjera koštala 111.000.000 KM.

- Smatramo da se to može uraditi do Nove godine moguće, treba šest meseci da uvede neki novi sistem. Nismo znali da je potrebno vrijeme da se to sve realizuje. To nije ni do nas ni do iste Uprave za indirektno oporezivanje. Jednostavno je potreban novi softver, novi ljudi za upotrebu tog softvera. Moraju se uvesti novi obračuni, novi programi. To na kraju nije nimalo jeftino - rekao je.


Povratak na staro

On se osvrnuo i na ukidanje akcize na gorivo, te je istakao da dogovor o ukidanju već postoji i da bi to trebalo biti doneseno na mjesec dana i revidirano svakog mjeseca.

- Sljedeći mjesec kad se donese ta odluka na nivou BiH, početkom aprila kada stupi na snagu, u tom mjesecu će se odlučivati ​​i treba nastaviti s tim dalje. Ako cijene budu padale, doći će i do normalizacije snabdijevanja iu tom pogledu bi se i vratili se na staro. RS vrijeme gubi npr. 17,6 miliona KM mjesečno - istakao je Dodik da će i ukupni trošak zavisiti od toga koliko odluka o ukidanju akcije naftu bude na snazi.

Prokomentarisao je da je ovo usaglašeno i na Narodnoj skupštini Republike Srpske kako bi pojasnio da ova institucija podržava odluke donesene u državnom parlamentu, uprkos bojkotu državnih institucija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.