PORUKA POLITIČKIM AKTERIMA

Delegacija Evropske unije o zaključcima HNS-a za "Avaz": Prijetnje jednostranim koracima ka novom uređenju BiH nisu od pomoći

Očekujemo da se Opći izbori u Bosni i Hercegovini održe u oktobru ove godine i pozivamo političke aktere da osiguraju da izbori budu uspješni, slobodni i pošteni, kazali su iz EU Delegacije

Johan Satler, ambasador EU u BiH. Avaz

Piše: E. T.

21.2.2022

Očekujemo od svih političkih aktera u Bosni i Hercegovini da sarađuju u dobroj namjeri kako bi pomogli zemlji da napreduje u postizanju veće funkcionalnosti institucija, prosperiteta i bolje budućnosti u EU, kazali su ovo iz Delegacije Evropske unije u BiH na upit "Avaza" o zaključcima sa sjednice Hrvatskog narodnog sabora (HNS) održanog u subotu.

- Prijetnje jednostranim koracima ka novom institucionalnom i teritorijalnom uređenju Bosne i Hercegovine nisu od pomoći za postizanje napretka u trenutnim razgovorima o ustavnoj i izbornoj reformi, te dalje produbljuju nepovjerenje između političkih stranaka i ne služe interesima građana Bosne i Hercegovine.


Kada je riječ o izborima, važeći zakonodavni okvir pod kojim su održani Opći izbori 2018. godine i dalje je na snazi za izbore 2022. godine. Očekujemo da se Opći izbori u Bosni i Hercegovini održe u oktobru ove godine i pozivamo političke aktere da osiguraju da izbori budu uspješni, slobodni i pošteni.

Iako nije upitna legalnost održavanja izbora u Bosni i Hercegovini u oktobru 2022. godine, ipak još uvijek postoji prilika da se osigura da se izbori 2022. godine održe u poboljšanom, nediskriminatornom okviru, na transparentniji način, uz ojačani integritet, što će u konačnici povećati povjerenje građana BiH u njihovu demokratiju. Pozivamo naše partnere u BiH, dok je to još moguće, da osiguraju da se revidirani izborni okvir usvoji na vrijeme prije raspisivanja Općih izbora 2022. godine - kazali su za portal "Avaza" iz Delegacije EU.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.