KRMINALCI IZ NAŠEG SOKAKA

Muke glavne istražiteljice Pandora Papers: Imam komšiju koji za sebe kaže da je “bogat i moćan” pa je srušio dimnjak, šupu i prisvojio pola balkona

Mirandina izvrsnost u praćenju tokova novca, obezbijedila joj je svjetski vrh istraživača organiziranog kriminala. Ipak u domovini nije sve jednostavno. Patručić je putem Facebooka tražila pomoć prijatelja

Miranda Patručić nosi zasluge ti za ranije veliko otkriće "pranja novca" – Panama Paper nakon čega joj je bio zabranjen je ulazak u Rusiju, Azerbejdžan, Tadžikistan. FB

Piše: E.Š.

26.10.2021

Glavna istražiteljica Projekta za izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ), Sarajka Miranda Patručić, se vratila kući nakon sjajno obavljenog posla sa Pandora Papers- kako su nazvali najveće razotkrivanje tajnih finansijskih dokumenata koji svjedoče o bogatstvu svjetskih lidera, političara i milijardera.

Mirandina izvrsnost u praćenju tokova novca, obezbijedila joj je svjetski vrh istraživača organiziranog kriminala. Ipak u domovini nije sve jednostavno. Patručić je putem Facebooka tražila pomoć prijatelja.

- Treba mi savjet i pomoć. Imam komšiju koji za sebe kaže da je “bogat i moćan” i samim tim može raditi šta hoće. Tako je taj isti komšija srušio dimnjak jer što će zgradi dimnjak - a njemu je trebalo više prostora. Isti komšija je srušio šupu od druge komšinice, jer je mislio da njemu pripadaju dvije i da može uzeti koju hoće.

Komšija je isto tako prisvojio pola balkona od stana koji pripada Općini i zatvorio ga. Taj isti komšija sada hoće da pravi ogradu ispred mog prozora, jer što da ne napravi terasu kad mu se može. E ja se ne slažem sa tim. I moje pitanje je — kome da se obratim i šta mogu učiniti da to spriječim? Šta zakon kaže? Zvala sam inspekciju Općine Centar no niko se ne javlja – žali se Patručić.


Dokumenti otkrivaju da je kralj Jordana Abdullah II tajno skupio 70 miliona funti britanske i američke imovine. AGENCIJA

U svom statusu prozvala je načelnika Općine Centar Srđana Mandića, pa se nadamo da će intervencija biti urgentna.

Inače, Pandora Papers je najveće istraživanje u organizaciji Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ), sa od 650 novinara i istraživača. Imali su pristup 12 miliona dokumenata iz 14 kompanija za finansijske usluge u brojnim zemljama, uključujući Britanske Djevičanske otoke, Panamu, Belize, Cipar, Ujedinjene Arapske Emirate, Singapur i Švicarsku.

Miranda Patručić nosi zasluge i za raniju aferu – Panama Paper nakon čega joj je bio zabranjen je ulazak u Rusiju, Azerbejdžan, Tadžikistan gdje je otkrila korupcijsku aferu Telia Sonera Holdinga tešku 1,3 milijarde dolara. Iako je dobijala prijetnje smrću, nije se predala. Bogati i moćni komšija ima slabe izglede.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.