TUŽILAŠTVO BIH

Zatražen pritvor za osumnjičenog za krijumčarenje migranata

Osumnjičeni je lišen slobode od strane policijskih djelatnika MUP-a RS, na podučju Višegrada

S osumnjičenim u automobili bila još četiri migranta. Ilustracija

Piše: A. Č.

2.10.2021

Tužilaštvo BiH uputilo je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičenog Djakam Abdolah, rođenog 1987. godine u gradu Mahabad, Iran, državljanin Irana.

Osumnjičeni je lišen slobode od strane policijskih djelatnika MUP-a RS, na podučju Višegrada, u vozilu kojim je upravljao, zajedno sa četiri ilegalna migranta, koji su također državljani Irana.

Prema prikupljenim dokazima, ilegalni migranti prevezeni su na područje Bosne i Hercegovine, automobilom koji je osumnjičeni počinitelj, otuđio na području Srbije, da bi nakon toga realizirao krijumčarnje u BiH, skupine migranata koji nisu ispunjavalji uvjete za zakonit ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini.

Osumnjičeni je krijumčarenje počinio na mjestu koje nije predviđeno za zakonit prijelaz državne granice, te organizirao njihov prijevoz preko teritorije Bosne i Hercegovine.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužitelj uputio je prema Sudu BiH prijedlog pritvora za osumnjičenog, jer se radi o stranom državljaninu, koji bi odlaskom iz BiH postao nedostupan pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, gotovo svakodnevno postupa u predmetima koji se odnose na oblast ilegalnih migracija na području Bosne i Hercegovine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.