U VIHORU RATA

Na današnji dan Armija RBiH oslobodila je Veliku Kladušu: Kako je poražen Fikret Abdić

Odmetnuta pokrajina odmah ulazi u otvoren sukob s Armijom BiH, koji je intenzivno trajao do osvajanja Kladuše

Abdić sa zločincem Arkanom u Velikoj Kladuši. Facebook

Fu. M.

22.8.2021

Na današnji dan 1994. snage Armije RBiH osvojile su Veliku Kladušu. Time je okončana samo jedna od epizoda najintrigantnijeg sukoba u ratu na području Bosne i Hercegovine.

Naime, pod vodstvom nezadovoljnog Fikreta Abdića u Kladuši je tokom septembra 1993. proglašena Autonomna pokrajina Zapadna Bosna, koju je mjesec dana poslije priznala i neprijateljska Republika Srpska te proglasila trajni mir, objašnjava hrvatski historičar Tomislav Šulj za portal Crne mambe.

Zanimljivo, Abdićeva tvorevina postigla je mirovni sporazum i s Republikom Hrvatskom.

Odmetnuta pokrajina odmah ulazi u otvoren sukob s Armijom BiH, koji je intenzivno trajao do osvajanja Kladuše u kolovoškoj operaciji „Pauk“. No, zapravo je to bio konačan uspjeh mnogo važnije obavještajne operacije „Tigar“.

Operacija „Tigar“

Operacija „Tigar“ pokrenuta je još početkom 1994. kada je zapovjednik 502. Viteške brigade Hamdija Abdić – Tigar diskreditiran i smijenjen s dužnosti zapovjednika brigade. On se uskoro sastao u Kladuši s Fikretom Abdićem kojega je uvjerio da uz sebe ima jezgru odanih vojnika i velik broj nezadovoljnika u okruženom Bihaću koje može okrenuti protiv politike Sarajeva i prikloniti odmetnutoj pokrajini.

Abdić je prihvatio plan i preko Vojske RS i Vojske srpske krajine, uz pomoć snaga UN-a, s okupiranih područja Hrvatske, prokrijumčario znatne količine oružja u Bihać.

Za to vrijeme, navodni pobunjenici fingirali su ulične borbe u Bihaću, te su srpski mediji već prenosili vijesti o padu grada i pripojenju Abdićevoj tvorevini.

Sukobi su poslije nastavljeni

Ipak, dogodilo se obratno. Netom naoružane snage Armije BiH, pokrenule su protunapad i prvo osvojile mjesto Pećigrad i predgrađa Kladuše čime su zaplijenili nove velike količine naoružanja i pridobile na svoju stranu velik broj Abdićevih boraca.

Vrlo brzo osvojena je Kladuša što je rezultiralo velikom izbjegličkom krizom; više od 30 hiljada ljudi pobjeglo je u Republiku Hrvatsku.

Sukobi su poslije nastavljeni, Kladuša je uz pomoć srpskih vojski, iznova došla pod kontrolu Fikreta Abdića, a konačan kraj autonomne pokrajine Zapadna Bosna slijedio je tek oslobodilačkom operacijom Oluja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.