SVIJET

Otpor talibanima: Na sjeveru Afganistana oslobođena tri okruga

U dolini Pandžšir se okupilo više od 6.000 boraca, ostataka vojske i specijalnih snaga

Talibani su zauzeli zemlju za manje od sedam dana. Agencije

L. M./Index.hr

21.8.2021

Snage koje se bore protiv talibana na sjeveru Afganistana objavile su da su zauzele tri okruga u blizini doline Pandžšir gdje su se okupili ostaci vladinih snaga.



Munjevita akcija

Ministar obrane Bismilah Mohamadi, koji je obećao da će se boriti protiv talibana, objavio je na Twitteru da su zauzeli okruge Deh Saleh, Bano i Pul-Hesar u susjednoj pokrajini Baghlan sjeverno od Pandžšira.

Nije poznato koje snage su u tome sudjelovale, ali vijest ukazuje na to da ipak postoji sporadični otpor talibanima koji su munjevitom akcijom preuzeli kontrolu nad svim većim gradovima u zemlji za samo sedam dana.

Bivši potpredsjednik Amrulah Saleh i Ahmad Masud, sin bivšeg zapovjednika mudžahedina, koji su se borili protiv Sovjeta Ahmada Šaha Masuda, obećali su da će se boriti protiv talibana iz Pandžšira, odakle su 1980-ih i 1990-ih bili potisnuti i Sovjeti i talibani.

Učinkovit otpor

Ljudi bliski Masudu kazali su da se u dolini okupilo više od 6.000 boraca, ostataka vojske i specijalnih snaga kao i lokalnih milicija. Imaju nekoliko helikoptera i vojnih vozila i popravili su neka oklopna vozila koja su ostavili Sovjeti.

Talibani za sada nisu pokušali ući u tu dolinu, koja je još puna ostataka sovjetskih oklopnih vozila uništenih u borbama prije više od 30 godina.

Ali, zapadne diplomate i drugi promatrači skeptični su u pogledu sposobnosti tih boraca da organiziraju učinkovit otpor talibanima s obzirom na to da nemaju potporu izvana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.