OPSTANAK UPITAN

Pančićeva omorika nestaje u požaru: Neophodna pomoć

Pored šumara i vatrogasaca treba animirati sve postojeće resurse: policiju, vojsku, a i sve druge osposobljene ljude i organizacije koji mogu pomoći, poručila Dragomirović

Dragomirović: Ako požar zahvati Veliki Stolac, opstanak Pančićeve omorike je upitan. Fena/Centar za životnu sredinu

A. S. / Fena

30.7.2021

Povodom požara koji već dva mjeseca bukti u okolini Višegrada i nakon lokaliteta Gostilja prijeti da proguta i Veliki Stolac, drugi najveći lokalitet i stanište Pančićeve omorike.

Iz Centra za životnu sredinu apeluju na sve nadležne, kao i organizacije i pojedince koji mogu pomoći da animiraju sve jedinice koje mogu nešto učiniti (lokalne, entitetske, državne, međunarodne) i da zajedno spase jedinu i jedinstvenu drvenastu ljepoticu Pančićevu omoriku od nestajanja.

 - Ako požar zahvati Veliki Stolac, opstanak Pančićeve omorike je upitan. Lokalitet na kojem ona raste je rijetko naseljen te je i veoma mali broj dostupnih ljudi u šumarstvu i u lokalnoj vatrogasnoj jedinici. Imajući u vidu obim požara i nepristupačnost terena potrebna je mnogo veća ljudska snaga - istakla je Aleksandra Anja Dragomirović iz programa Biodiverzitet i zaštićena područja u Centru za životnu sredinu.

Dodala je da pored šumara i vatrogasaca treba animirati sve postojeće resurse: policiju, vojsku, a i sve druge osposobljene ljude i organizacije koji mogu pomoći "malobrojnim herojima koji se već danima bore sa vatrom".

Iz Centra za životnu sredinu ističu da su određene mjere već preduzete i da su na prvom udaru lokalni zaposlenici u šumarstvu koji danonoćno pokušavaju suzbiti požar, ali i da su oni već umorni i ograničenih ljudskih kapaciteta.

Pomoć je stigla od Helikopterskog servisa RS, ali uz sve napore, požar i dalje prijeti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.