IZASLANIK SAD

Palmer sutra stiže u Bosnu i Hercegovinu, u ponedjeljak odvojeni sastanci s članovima Predsjedništva

Interesantno, zvaničnici SAD i EU će sa članovima Predsjedništva BiH prvo razgovarati u odvojenim terminima od po 45 minuta

Metju Palmer. Arhiv

Piše: D. H.

2.7.2021

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew Palmer) doputovat će danas u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Iz Predsjedništva BiH je saopšteno kako će članovi Predsjedništva BiH u ponedjeljak primiti Palmer i direktoricu za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinu Eihorst (Angelinu Eichhorst).

Interesantno, zvaničnici SAD i EU će sa članovima Predsjedništva BiH prvo razgovarati u odvojenim terminima od po 45 minuta.

Tako je prvi razgovor planiran za 10.45 sa Željkom Komšićem, a 45 minuta poslije sa Šefikim Džaferovićem, dok je za 12.15 planiran sastanak sa Miloradom Dodikom.

Nakon pojedinačnih, u 13 sati biće održan i zajednički sastanak članova Predsjedništva BiH s Palmerom i Eihorst.

Istog dana zvaničnici SAD i EU sastat će se sa članovima Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine.

Sastanku će prisustvovati i ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric Nelson) i šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Johan Satler (Johann Sattler).

Dan ranije, u nedjelju, planiran je sastanak sa delegacijama SDA i HDZ-a.

Zajednička posjeta će se prvenstveno fokusirati na ustavnu i izbornu reformu, koja je potrebna za odlučan iskorak Bosne i Hercegovine na putu zemlje ka EU.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.