DONESENO RJEŠENJE

Uvažena žalba, Sud BiH Draganu Mektiću opet odredio mjere zabrane

Sud Mektiću i Garapliji izrekao i mjere zabrane sastajanja s određenim osobama.

Mektić: Ne smije komentirati postupak. Avaz

Piše: M. Aš.

19.4.2021

Sud BiH donio je 2.aprila rješenje kojim je usvojena žalba Tužilaštva BiH u odnosu na optuženog Dragana Mektića, bivšeg ministra sigurnosti BiH i optuženog Edina Garapliju, kojima se sudi u ovoj pravosudnoj instituciji.

Sud BiH prenainačio je rješenje od 26.marta te optuženima izrekao mjere zabrane sastajanja s određenim osobama.

 - Optuženima Draganu Mektiću i Edinu Garapliji, zabranjuje se kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija o činjenicama koje se odnose na ovaj krivični postupak, kao i javna obraćanja u vezi s ovim postupkom. Optuženi mogu kontaktirati s medijima izuzev u odnosu na ovaj krivični postupak. Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za timpostoji potreba, a kontrola opravdanosti će se vršiti svaka dva mjeseca. U slučaju da optuženi prekrše izrečene mjere zabrane, prema istima se može odrediti mjera pritvora - rečeno je iz Suda BiH.

Mektić je optužen za zloupotrebu položaja prilikom realizacije međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, čime je pričinjena ukupna šteta od 244.764 KM.

Osim Mektića, optuženi su Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija. Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.