REAKCIJE

Saša Magazinović o izjavama Bisere Turković: Afera se trebaju plašiti samo lopovi

Turković je trebala predložiti izmjene Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima gdje će se u slučaju nabavke vakcina izbaciti posrednici, rekao je Magazinović

Saša Magazinović o izjavama Bisere Turković. Avaz

Piše: A. Čengić

24.2.2021

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković (SDA) danas je nakon sjednice govorila o nabavci vakcina protiv koronavirusa.

Turković je na početku naglasila da se i dalje čeka početak vakcinacije u FBiH te istakla da su vlasti željele odraditi perfektno kada je riječ o nabavci, poučeni iskustvom afere "Respiratori".

Dodala je da isto tako stoji činjenica da poslije priče o respiratorima bilo ko ne bi imao hrabrosti da uđe u proces privatne nabavke vakcina.

- To je zakočilo proces – poručila je Turković.

Na ove izjave za "Avaz" je reagirao Saša Magazonović, šef Kluba zastupnika SDP-a u državnom parlamentu.

- Afera se trebaju plašiti samo lopovi. Pošten svijet se ne treba plašiti. Što se tiče nabavke vakcina, ono što je ministrica Turković kao članica Vijeća ministara trebala uraditi jeste predložiti izmjene Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima gdje će se u slučaju nabavke izbaciti posrednici. Dakle, izbacila bi se "Srebrena malina" i država bi direktno kupovala - rekao je Magazinović.

Magazinović: Potreben izmjene Zakona. Arhiv

Magazinović ističe da je velika odgovornost ministrice Turković, ali i ministrice civilnih poslova Ankice Gudeljević.

- Ministarstvo civilnih poslova je trebalo biti centralno mjesto gdje se sabiraju informacije i da ona bude ta koja će razgovarati sa proizvođačima. Najodgovorniji je svakako predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija. Također, za sve zajedno vjerujem da postoje elementi krivičnog djela ugrožavanja zdravlja. Oni prstom nisu mrdnuli da nabave vakcine. Velika je sramota kakvi nas ljudi vode - dodaje Magazinović.

Podsjetio je da je Klub SDA danas predložio izmjene zakona kako bi ubrzali nabavku vakcina.

- Tek je to porazno. Stranka koja ima dopredsjedavajuću u Vijeću ministara umjesto na Vijeću ministara oni to predalžu na sjednicama parlamenta. To pokazuje koliko su nefunkcionalni i koliko se ne pitaju ništa - rekao je Magazinović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.