SJEDNICE

HNS: Mostar stolni grad Hrvata, pozdravljamo istupe predsjednika Milanovića

Predsjedništvo HNS-a na sjednici je osudilo neutemeljene, gnjusne i osobne napade na predsjednika Republike Hrvatske, navedeno nakon sjednice

Sa sjednice Predsjedništva HNS-a. PR

Piše: M.Sm.

14.12.2020

U Mostaru je danas, u centrali HDZ-a BiH, održana sjednica Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) na kojoj se razgovaralo o lokalnim izborima u Mostaru, trenutnoj političkoj situaciji u BiH, 25 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma te imenovanju Komisije za NATO. Također, kako je navedeno, „Predsjedništvo HNS-a razgovaralo je o napadima na predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića koji su prethodnih dana upućeni iz BiH“.

Predsjedništvo HNS-a pozdravilo je, kako je navedeno u saopćenju, održavanje izbora u Mostaru nakon 12 godina te je tom prilikom naglasilo važnost političkog dijaloga i konsenzusa koji su omogućili Lokalne izbore.

- Izbori u Gradu Mostaru važan su iskorak za žitelje grada i napredak na putu ka evropskom Mostaru i evropskoj Bosni i Hercegovini.

Ističući Mostar kao stolni grad hrvatskoga naroda u BiH, Hrvatski narodni sabor je, kao krovna institucija političkog tijela Hrvata, uputio poziv žiteljima Mostara na uvjerljivu i veliku izlaznost 20. prosinca. Hrvatski odaziv treba i mora biti snažan; ključna stvar 20. prosinca je zajedništvo hrvatskoga naroda – naglašeno je.


Sjednica Predsjedništva HNS-a. PR

HNS je, razgovarajući o 25. godišnjici Dejtonskog sporazuma, ponovio potpunu opredijeljenost za stabilnu i mirnu BiH koja je orijentirana ka ravnopravnosti konstitutivnih naroda te evropskoj i euro-atlantskoj budućnosti. Konstitutivni narodi i njihova prava, istaknuto je, ne mogu se negirati ni u budućnosti ni danas .

- Predsjedništvo je također izrazilo zabrinutost sve učestalijim i izravnijim napadima na Dejonski sporazum, kao i pozivima za buduće grubo kršenje temeljnih odrednica i nijekanje prava hrvatskog kao konstitutivnog naroda. Sukladno, uputilo je poziv međunarodnoj zajednici za zaštitu Dejtonskog sporazuma kao temelja mira u BiH, ponavljajući kako politički dijalog na svim razinama vlasti mora u potpunosti uključivati legitimne predstavnike koji imaju mandat govoriti u ime konstitutivnih naroda BiH-navedeno je nakon sjednice.

Također, rečeno je da je „Hrvatski narodni sabor beskompromisno za Bosnu i Hercegovinu kao modernu, demokratsku, višenacionalnu državu jednakopravnih konstitutivnih naroda i građana uređenu na načelima federalizma, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda sukladno deklaracijama EU parlamenta iz 2014. i 2017. godine“.

- Predsjedništvo HNS-a na sjednici je osudilo neutemeljene, gnjusne i osobne napade na predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića od strane bošnjačkih lidera i stranaka, te ih okarakteriziralo kao neprimjerene za politički dijalog i odnos sa susjednim zemljama koje pomažu stabilnost i razvoj BiH. Tom prilikom, Predsjedništvo je pozdravilo istupe predsjednika Milanovića te naglasilo važnost daljnje suradnje s dužnosnicima Republike Hrvatske koja je najveći zagovaratelj i partner europske i euro-atlantske BiH-rečeno je iz HNS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.