TUŽILAŠTVO BIH

Održan sastanak udarne grupe: Kazne za terorizam u trajanju od 160 godina zatvora!

Bitno je istaći da u predmetima za terorizam povezanim sa sudjelovanjem na stranim ratištima u Siriji, nije bila niti jedna oslobađajuća presuda rečeno iz Tužilaštva

Tužilaštvo: Svi koji su bili u Siriji osuđeni. Tuzilaštvo BiH

Avaz.ba

1.9.2020

U Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine danas je održan je sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma i spriječavanje opasnosti od terorizma, kojim je predsjedavala glavna tužiteljica Gordana Tadić.

Na sastanku su sudjelovali glavni tužitelji sa razine entiteta, ministar sigurnosti BiH, te direktori i visoki dužnosnici policijskih i sigurnosnih institucija i agencija, sa razine Bosne i Hercegovine, oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, kao i drugih institucija uključenih u rad Udarne grupe.

Glavna tužiteljica Tadić, upoznala je sudionike sastanka, da je Tužiteljstvo BiH u ovoj godini, u kratkom periodu od samo nekoliko mjeseci nakon izručenja u BiH koncem prošle godine, podiglo optužnice za 7 osoba koje se terete za kaznena djela terorizma i sudjelovanja na stranim ratištima, od čega su dvojica optuženih neposredno nakon optuženja, sporazumno priznali krivnju i izrečene su im pravomoćne presude.

Zastoja u procesuiranju ovih predmeta nije bilo za vrijeme pandemije Covid 19, te su redovito realizirane aktivnosti koje su se odnosile na podizanje optužnica, produljenje pritvora i druge aktivnosti u ovim predmetima.


Sastanak udarne grupe. Tužilaštvo BiH

Do sada su zbog kaznenih djela povezanih sa sudjelovanjem na stranim ratištima podignute optužnice protiv 32 osobe, od toga su optužnice protiv 10 osoba, podignute u prošloj i ovoj godini. Trenutno je 5 predmeta u fazi suđenja.

Bitno je istaći da u predmetima za terorizam povezanim sa sudjelovanjem na stranim ratištima u Siriji, nije bila niti jedna oslobađajuća presuda, a do sada su pravomoćno izrečene zatvorske kazne u trajanju od oko 60 godina. Za sve optužnice za kaznena djela povezana sa terorizmom, izrečene su zatvorske kazne u trajanju od oko 160 godina zatvora.

Tužitelji Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, aktivno sudjeluju u međunarodnim operacijama i imaju dobru suradnju sa partnerskim zemljama u borbi protiv opasnosti od terorizma, koji predstavlja opasnost na globalnom planu.

Također, tužiteljstvo zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama radi na više istraga povezanih sa kaznenim djelima terorizma, među kojima su i istrage koje se odnose na kaznena djela povezana sa krijumčarenjem ilegalnih migranata, što zahtjeva posebnu pozornost nadležnih institucija.

Na sastanku Udarne grupe, predstavnici policijskih i sigurnosnih institucija i agencija, prezentirali su rad i aktivnosti institucija iz kojih dolaze, a razgovarano je o smjeru djelovanja u borbi protiv terorizma i opasnosti od terorizma u narednom periodu.

Na sastanku je zaključeno da se dobra suradnja i razmjena informacija između institucija u Bosni i Hercegovini, kao i na međunarodnom planu, mora nastaviti razvijati u budućnosti, na operativnoj razini u cilju prevencije i blagovremenog spriječavanja opasnosti od terorizma, kao i jačati rad svake institucije u okviru svoje nadležnosti, u cilju prikupljanja dokaza i procesuiranja ovih kaznenih djela.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.