BRČKO DISTRIKT

Traže masovna testiranja i preispitivanje odluke o karantinima

Skupština podržala prijedlog da se nagrade svi radnici Zdravstvenog centra koji su izravno angažirani u borbi protiv virusa

Pezerović: U postupku nabavka uređaja za testiranje. Arhiv

Avaz.ba

29.4.2020

Zastupnici Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine po žurnom postupku su usvojili Izmjene i dopune Poslovnika o radu Skupštine, čime su stvoreni uvjeti za održavanje online sjednica, kada to posebne okolnosti zahtijevaju.

Zastupnici su najviše insistirali na potrebi masovnog testiranja građana i preispitivanju zapovijedi o duljini trajanja karantene i samoizolacije tokom pandemije koronavirusa.

Voditelj Odjela za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović rekao je da masovno testiranje ne ovisi samo od broja testova nego i od kapaciteta laboratorije u UKC Tuzla, gdje se rade analize uzoraka iz Brčko distrikta, prenosi Fena.

Nema sredstava za potpunu isplatu poticaja u poljoprivredi. Fena

- U postupku je nabava uređaja za testiranje nakon čega ćemo biti u povoljnijoj situaciji nego sada i krenuti u masovno testiranje. Imali smo i sugestije da krizni stožer u konsultacijama sa strukom razmotri razdoblje karantene i samoizolacije od ukupno 28 dana koji je u entitetima 14 dana - rekao je Pezerović.

Uz suglasnost na Odluku o rasporedu viška prihoda nad rashodima JZU Zdravstveni centar Brčko, Skupština je podržala i prijedlog Upravnog odbora te ustanove da se nagrade svi radnici koji su izravno angažirani u borbi protiv virusa covid-19.

Voditelj Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo Perica Burgić rekao je da nema sredstava za potpunu isplatu poticaja u poljoprivredi za 2019. godinu.

-Nedostajuća sredstva su 1,5 miliona maraka. Stajalište Odjela je da se taj iznos rebalansira iz poticaja za 2020. godinu čime bi se osigurala potpuna isplata - rekao je Burgić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.