AKTUELNO

Agić: Od 18. marta broj nezaposlenih se povećao za 1.339

Na osmoj sjednici Vlade KS donesena je odluka i taj osnov za izračun materijalnih i drugih davanja je povećan sa 660 na 700 KM

Jasna Agić. FENA

Piše: Al. Ti. / Avaz.ba

9.4.2020

Ministrica rada i socijalne politike u Kantonu Sarajevu Jasna Agić kazala je da je u protekla 24 sata u Kantonu Sarajevu bio 21 slučaj kršenja samoizolacije zbog pandemije koronavirusa.

- Bila su također čak 43 slučaja kršenja policijskog sata, a moram istaknuti da smo imali i jedan slučaj prisilne izolacije. Ukupno dosad smo imali tri slučaja prisilne izolacije - kazala je Agić.

Odgovarajući na pitanja kako ministarstvo rada i socijalne politike radi u ovim uslovima, Agić je kazala da okolnosti jesu vanredne, ali da ovo, kao i ostala ministarstva u KS, ulažu sve napore da svoje aktivnosti obavljaju na vrijeme i što efikasnije.

- Naravno da u ovom periodu moramo dati prioritet poslovima koji se odnose na trenutnu situaciju u kojoj se nalazimo, a redovne poslove koji su iz naše nadležnosti, trudimo se da ih obavljamo na vrijeme - kazala je Agić.

Jasna Agić. FENA

Istaknula je da se korisnici socijalnih davanja ne moraju brinuti da se neće ostvariti najavljeno povećanje socijalnih davanja.

- Na osmoj sjednici Vlade KS donesena je odluka i taj osnov za izračun materijalnih i drugih davanja je povećan sa 660 na 700 KM i odnosi se na april pa na dalje - dodaje.

Na kraju je otkrila koliko je građana u Kantonu Sarajevo ostalo bez posla od 18. marta i proglašenja stanja prirodne i druge nesreće.

- Prema podacima Javne ustanove Služba zapošljavanja KS pa do danas, broj nezaposlenih je porastao za 1.339 - zaključila je Agić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.