RAZGOVOR

Nema raspleta bez pritiska stranaca

Odluka predstavnika vlasti RS znači direktno kršenje ustavnog poretka BiH, rekao Pobrić

Pobrić: Skeptičan da Tužilaštvo ima snage da nešto učini. Avaz

Piše: S. Muhić / Avaz.ba

16.2.2020

Odlukom predstavnika vlasti bh. entiteta Republika Srpska da blokiraju institucije BiH, odnosno da ne učestvuju u odlučivanju dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu BiH, u kojem ne bi bilo stranaca, direktno znači kršenje ustavnog poretka BiH. Kazao je to jučer u razgovoru za „Dnevni avaz“ profesor i ekspert ustavnog prava Nurko Pobrić.

Dio sporazuma

Predstavnici vlasti RS u državnim institucijama, ističe, postupaju mimo Ustava i zakona BiH, a time i krše Dejtonski mirovni sporazum, jer je Ustav BiH sastavni dio tog sporazuma. U tom slučaju, kako je kazao profesor Pobrić, Tužilaštvo BiH je nadležno da reagira.

- Ali, ja sam skeptičan da Tužilaštvo ima snage da tu nešto učini. Stoga bi jedino visoki predstavnik mogao da reagira, ali znamo da on ne poduzima neke značajnije mjere iz svoje nadležnosti, posebno iz bonskih ovlasti u posljednjih sedam, osam i više godina. Tako da je zaista teško očekivati rasplet ove situacije ako ne bude nekih pritisaka od određenih međunarodnih institucija, odnosno država koje mogu to da učine, možda su već i pokušale – rekao je Pobrić.

Postoji mogućnost da predstavnici Republike Srpske na sjednici Narodne skupštine koju su zakazali za ponedjeljak promijene svoj stav.

Pobrić: Diplomatsko rješenje. Avaz

Moguća rješenja

- To je neko moguće rješenje. Diplomatsko, a ne, nažalost, pravno. Mi u suštini imamo i formalnopravna rješenja, ali ona nisu efikasna. Jer svaka prava norma da bi bila efikasna mora imati sankciju, a sankciju mora da provede organ koji ima moć. Ko u BiH ima moć da „natjera“ Milorada Dodika i druge da provode odluke Ustavnog suda. To se ne misli samo na Dodika i RS, nego i na pojedine institucije i političare iz Federacije BiH, jer ima presuda Ustavnog suda, kao i Evropskog suda za ljudska prava, koje se ne provode – zaključio je Pobrić.


BiH najpoznatija po neprovođenju odluka

- Mi smo najpoznatija zemlja, bar u civiliziranom svijetu u Evropi, u kojoj se odluke najviših sudskih instanci ne provode. Bilo da se prešutno ne provode, dakle ne mijenjaju se zakoni koji se trebaju mijenjati ili se direktno kaže da se neće provoditi, što je slučaj sada - kazao je Pobrić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.