REAKCIJE

Pravni ekspert Nurko Pobrić o suspenziji Izbornog zakona RS za “Avaz”: Izvršavanje odluka Ustavnog suda BiH zavisi od (samo)volje političara

I ova situacija pokazuje značaj postojanja i nesmetanog funkcioniranja Ustavnog suda BiH, koja bi mogla doći u pitanje zbog odbijanja RS da suce

Nurko Pobrić. Facebook

Alen Bajramovic

24.7.2024

Na vanrednoj sjednici Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je privremenu mjeru, kojom je privremeno stavio van snage Izborni zakon RS. Sporni zakon NSRS je usvojila na sjednici 19. aprila, a stupio je na snagu 17. jula ove godine.

Njegova primjena suspendirana zbog postojanja valjane sumnje da bi osporeni zakon mogao narušiti ustavni poredak i političku stabilnost BiH i mogućnosti nastupanja neotklonjivih štetnih posljedica.

- Ustavni sud BiH suspendirao je primjenu Izbornog zakona RS, ali još nije odlučio o meritumu, odnosno je li on u saglasnosti sa Ustavom BiH. On je privremeno obustavio njegovo izvršenje, a kasnije će odlučiti o ustavnosti – kaže profesor ustavnog prava Nurko Pobrić.

I ova situacija pokazuje značaj postojanja i nesmetanog funkcioniranja Ustavnog suda BiH, koja bi mogla doći u pitanje zbog odbijanja RS da imenuje nedostajuće suce iz ovog entiteta. Pobrić naglašava da Ustavni sud BiH još uvijek radi, ali da bi mogao biti paraliziran nakon što još dvoje sudaca ode u penziju.

- Venecijanska komisija je kazala da se razmotri mogućnost nastavka rada postojećih sudaca i nakon što ispune uslove za penziju, dok ne dobiju zamjenu. Međutim, ja lično nisam siguran da bi to bilo u skladu sa Ustavom, jer Ustav izričito kaže ko imenuje sudije Ustavnog suda BiH. S druge strane, Ustavni sud BiH formalno – pravno ostaje brana neustavnim rješenjima, ali problem je što se njegove odluke ne izvršavaju u RS, pa čak ni u FBiH, a za to niko ne snosi nikakvu odgovornost. Postupanje po odlukama zavisi od volje ili samovolje nekog od političara – ističe profesor Pobrić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.