RAZGOVOR

Safet Softić za "Avaz": Zamršeni čvor u Federaciji BiH

I mene raduje da je gospodin Radončić uradio novi pristup ovom pitanju, za koji vidim da stiže podrška sa svih kompetentnih adresa, kazao Softić

Softić: Vijeće ministara dobro radi. Avaz

Piše: S. MUHIĆ

29.1.2020

Potpredsjednik SDA i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Safet Softiću razgovoru za „Avaz“ kaže da je trenutno najveći politički problem u državi blokada formiranje federalne vlasti. Prema njegovim riječima, za sve je kriva „kočnica koju je podigao HDZ“.

 

Pritisak javnosti

- HDZ izbjegava da se izaberu novi predsjedništvo i Vlada FBiH. Formiranje vlasti uvjetuju izmjenama Izbornog zakona koje se tiču interesa HDZ-a, odnosno HNS-a, koje su postavili pred svoje koalicione partnere. Kako trenutno stvari stoje, zbog toga je formiranje vlasti u Federaciji zamršen čvor i teško da će se bez međunarodne intervencije ili pomoći značajnijih ambasada u BiH raspetljati - kazao je Softić.

Stavovi se, smatra on, ne miču s mrtve tačke i ništa se ne mijenja od trenutka kada su se razgovori vodili posredstvom bivšeg komesara za proširenje EU Štefana Filea.

- Bilo je sastanaka radnih grupa SDA i HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona. Probali su bez pritiska javnosti doći do rješenja, ali stavovi HDZ-a su nepromijenjeni i nisam siguran da se ti razgovori još vode. Kada su u pitanju odnosi HDZ-a i SDA, komunikacija postoji, ali ne vidim neki napredak – istakao je Softić.

Softić: Zadovoljan radom vlasti na državnom nivou. Avaz

S druge strane, zadovoljan je radom vlasti na državnom nivou, gdje je, kako je rekao, sve otkočeno usvajanjem „Programa reformi“.

- S obzirom na kompetencije ministara, možemo biti optimisti kada je u pitanju budući rad Vijeća ministara – naglasio je Softić.


Kvalitetno rješenje

On je istakao i veliki problem migrantske krize, potencirajući novi pristup u rješavanju ovog problema koji je najavio ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

- I mene raduje da je gospodin Radončić uradio novi pristup ovom pitanju, za koji vidim da stiže podrška sa svih kompetentnih adresa. S obzirom na značaj i teškoću ovog pitanja, pozdravljam ono što Radončić radi i mislim da treba sve snage usmjeriti da se ovo pitanje što je moguće bolje i kvalitetnije razriješi u okvirima BiH – zaključio je Softić.


Nisam optimističan za imenovanje Božovića

Softić je prokomentirao i problem u vezi s nepoštivanjem dogovora SDA sa SNSD-om i izbora Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

- Ne gajim preveliki optimizam da ćemo izglasati Božovića. Taj prijedlog je došao kao nešto izvan dogovora. Na međustranačkim razgovorima dogovarano je da ministar za ljudska prava bude nestranačka osoba. Nakon toga je Milorad Dodik prepustio DNS-u da predloži stranačkog kandidata bez konsultacija s bilo kime – kazao je Softić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.