SAOPĆENJE

BiH počinje koristiti 71 milion eura EU sredstava iz IPA-e 2018.

U novembru prošle godine odobreni programi čija ukupna vrijednost iznosi oko 170 miliona eura

Delegacija EU u BiH. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

15.1.2020

Delegacija EU u Bosni i Hercegovini započela je ugovaranje projekata u okviru finansijskog paketa vrijednog 71 milion eura, a nakon što su vlasti BiH u decembru prošle godine potpisale program Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2018), saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.  

- Ova sredstva će se koristiti, između ostalog, i za sektore poljoprivrede, energetske efikasnosti i pravosuđa. Bosna i Hercegovina trenutno, također, koristi i sredstva dostupna iz godišnjih IPA programa od 2013. do 2017., čiji ukupni iznos prelazi 350 miliona eura. EU je u 2019. godini ugovorila projekte u vrijednosti od skoro 81 milion eura, dok je isplaćeno više od 64 miliona eura, što je znatno više od cilja koji je zadat početkom godine. EU očekuje da BiH poboljša svoje finansijske rezultate u 2020. kako u smislu ugovaranja novih aktivnosti tako i za isplatu u okviru tekućih projekata - saopćeno je iz DEU. 

Što se tiče IPA-e 2019. i 2020., u novembru prošle godine zemlje članice EU odobrile su ove programe čija ukupna vrijednost iznosi oko 170 miliona eura. Ova sredstva bit će usmjerena na sljedeće sektore: reforma javne uprave, upravljanje javnim finansijama, pravosuđe i tranzicijska pravda, unutrašnji poslovi, podrška parlamentima u procesu pridruživanja EU, energetika, transport, okoliš, trgovina i obrazovanje, zapošljavanje i socijalna politika. Time se omogućava i početak priprema BiH za sljedeći finansijski period 2021.-2027. godina. 


BiH najveći korisnik IPA-e za transport. Avaz

BiH je, također, i najveći korisnik regionalne IPA-e za transport na zapadnom Balkanu. Dodijeljeno je oko 215 miliona eura bespovratnih sredstava koja se koriste za sufinansiranje projekata ubrzavanja izgradnje autoputa na Koridoru 5C. Radovi na nekoliko dionica su u toku (Zenica sjever, Rudanka – Johovac, Počitelj – Zvirovići) ili će uskoro započeti (Tarčin – Ivan). Izgradnja mosta u Bosanskoj Gradišci je u toku, a izgradnja mosta u Svilaju će biti završena za nekoliko mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.