MOSTAR

Građani ponovno pred Uborkom, uskoro nova blokada odlagališta

Novo upozorenje nadležnima

Piše: M. Sm. / Avaz.ba

12.1.2020

Građani ponovo zaprijetili blokadom Uborka. M. Smajkić

Mještani okupljeni oko građanske inicijative "Jer nas se tiče", nakon što su prošle nedjelje organizirali protest uz rok svirku uživo, danas su pred deponijom Uborak u okviru svog protestnog okupljanja priredili svojevrstan turnir u nogometu.

Od sada će se, poručili su, okupljati svake nedjelje pred deponijom uz različite sadržaje, a to će raditi sve dok nadležni ne ispune njihove zahtjeve.

Mještani, podsjetimo, više od pola godine traže zatvaranje deponije, njenu sanaciju i izmještanje na drugu lokaciju.

To što su u petak na sastanku stručnog tima sa predstavnicima gradskih i kantonalnih vlasti napokon usaglasili da se mora naći nova lokacija za deponiju, mještanima ne daje garancije za potpuno razrješenje problema, kako je rekao Omer Hujdur, jedan od predstavnika Inicijative.

- Svjesni smo da se to može odugovlačiti i ovako, zapravo, vršimo pritisak na nadležne da tu priču ubrzaju, a s druge strane, tražimo da Federalno ministarstvo okoliša i turizma ne dozvoli JP "Deponija" da se proširuje na drugu, novu plohu i to bi nas zadovoljilo do konačnog rješenja - kazao je Hujdur.

Najavio je, također, da će u narednim danima, uprkos policijskim snagama koje su pred deponijom još od 9. decembra, blokirati Uborak na nekoliko sati.

-To će biti upozorenje nadležnima da mi nećemo popustiti - poručio je Hujdur.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.