SJEĆANJA

Obilježena 27. godišnjica Bitke za Žuč

Kobnog 18. septembra 1992. godine krenula je žestoka agresorska ofanziva u kojoj su zatočenici vogošćanskih logora korišteni kao živi štit

S obilježavanja 27. godišnjice. Agencije

Avaz.ba

19.9.2019

Udruženje RVI i Udruženje logoraša općine Vogošća, zajedno s porodicom i prijateljima, obilježili su 27. godišnjicu Bitke na Žuči. Kobnog 18. septembra 1992. godine krenula je žestoka agresorska ofanziva u kojoj su zatočenici vogošćanskih logora korišteni kao živi štit. 

U ofanzivi koja je trajala pet dana poginula su 23 pripadnika Armije RBiH, a ranjeno ih je više od 90. Među poginulima našao se i heroj iz Ugorskog, kapetan Mujo Šejto. Stradali su i neki od logoraša u živom štitu. Poginulo ih je 15, a 36 je ranjeno.

Na spomen-obilježju u naselju Ugorsko minutom šutnje i učenjem Fatihe odata je počast, a obilježavanje ove godišnjice nastavljeno je na lokalitetu Tri bukve. Tu je upriličen i vjerski dio programa. Imam džemata Ugorsko Zahid ef. Mujkanović proučio je Jasin šehidima i stradalim logorašima.

U ime Općine Vogošća obratio se pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu Zijad Kadrić, koji je naglasio kako se prisjećamo ljudi koji nisu žalili svoje živote da daju u borbi za slobodu Vogošće i BiH. 

- Nastavimo u svojim porodicama i svom okruženju širiti istinu o herojstvu branilaca kako bi se sjećanje na njih očuvalo živim - kazao je Kadrić. 

Delegacije iz Vogošće i susjednih općina položile su cvijeće na spomen-obilježje podignuto komandantu Muji Šejti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.