GORNJI VAKUF

Svaki čovjek treba da postavi sebe kao mjeru drugome

Nekad je postojao i "ženski bajram", koji je obično bio četvrti dan, ali od toga je danas ostalo samo sjećanje usljed užurbanog života

Dženana Bajraktarević s kćerkama. Avaz

Piše: N. Čaušević

11.8.2019

Porodica Bajraktarević iz Gornjeg Vakufa željno iščekuje Kurban-bajram i njeguje posebne običaje za ovaj blagdan. Djevojčice Emina i Milada nestrpljivo iščekuju dolazak oca s bajram-namaza, jer znaju da tek tada nastupa Bajram.

Sedmogodišnja Emina rado pomaže majci Dženani u laganijim poslovima.

Darovanje djece

- Desetak dana prije Bajrama, urede se kuća i avlija, a potom se obiđu i urede mezarja. Uoči Bajrama se spremaju jela koja su karakteristična za obilježavanje ovog muslimanskog blagdana. U čišćenje kuće i avlije uključeni su svi, a u pripremi jela učestvuju ženski članovi porodice. I sve odiše mirom, čistoćom i nekim posebnim veseljem - kaže Dženana, koja je profesorica bosanskog jezika i književnosti u Elči-pašinoj medresi u Travniku.

Običaj je da se dan prije ovog blagdana posti, navečer se okupaju djeca, a ujutro, prije odlaska na sabah-namaz, odrasli, uz obavezno novo odijelo. Za ručak se, po običaju, pored ostalih jela, sprema i jelo od kurbanskog mesa za ukućane, a kurbane djeca dijele komšijama bez obzira na to koje su nacionalnosti.

Onaj koji prima kurban, obično djeci daruje nešto od slatkiša zauzvrat.

- Ono što posebno ističem i učim svoju djecu jeste običaj da starijima čestitaju Bajram tako što im poljube ruku i prislone je na čelo, što starijim osobama čini posebnu čast. Za djecu je, između ostalog, neizostavna i bajram-banka, kojoj se raduju i željno je očekuju - dodaje Bajraktarević.

Jedan od običaja koji su ostali na ovom području je i da se muški članovi porodice vrate s bajram-namaza kući drugim putem. U komšiluku se obilaze prvo starije pa mlađe osobe. Drugog dana Bajrama, muški članovi porodice obilaze mezarja, dok žene obično prouče Jasin za duše umrlih.

Mirenje posvađanih

- Koliko me sjećanje služi, nekad je postojao i "ženski bajram", koji je obično bio četvrti dan, ali od toga je danas ostalo samo sjećanje usljed užurbanog života. Običaj koji se veže za Kurban-bajram je i da se pomire oni koji su u svađi, jer smo svi jednaki pred Bogom, što je i simbolika ihrama naših hadžija. To bi i bila moja poruka Bajrama, da svaki čovjek postavi sebe kao mjeru odnosa prema drugome, da želi drugom ono što želi samom sebi, da ne promišlja o drugom ono što ne bi promišljao o sebi, da bude oslonac drugom, jer će i drugi biti oslonac tebi, da oprašta čak i onima koji su mu uvredu i nepravdu učinili - završava Bajraktarević čestitajući Bajram svima onima koji ga smatraju svojim blagdanom. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.