ZAJEDNIŠTVO I SUŽIVOT

Bajramska sofra 14. put u centru Novog Sada

Ovoj tradicionalnoj manifestaciji u organizaciji Muftijstva vojvođanskog, Rijaseta Islamske zajednice Srbije, prisustvovao je veliki broj ljudi

Bajramska sofra po 14. put u centru Novog Sada. Anadolija

Anadolija

19.6.2024

Tradicionalno druženje s Novosađanima povodom Kurban-bajrama, jednog od najvećih islamskih praznika, po 14. put, u centru Novog Sada održano je pod nazivom "Ulica otvorenog srca – Bajramska sofra", javlja Anadolu.

Ovoj tradicionalnoj manifestaciji u organizaciji Muftijstva vojvođanskog, bačkog medžlisa, Rijaseta Islamske zajednice Srbije, prisustvovao je veliki broj ljudi, a prolaznici su mogli da se besplatno posluže hranom s trpeze koju su osigurali članovi islamske zajednice. Bilo je potrebno desetak minuta da se pojede hrana s trpeze dugačke desetak metara.

U prisustvu predstavnika Islamske zajednice Srbije, te predstavnika vjerskih zajednica iz Novog Sada, predstavnika vojske i državnih institucija, otvarajući manifestaciju, muftija srbijanski i vojvođanski Muhamed efendija Ziljkić rekao je da je Novi Sad poseban grad i ova ulica otvorenog srca to potvrđuje.

- Ovo je najljepša slika moju možemo da pošaljemo u svet, u ovim vremenima kada je sve uzburkano. Mi mali na jednom Balkanu, u Srbiji, Vojvodini, našem Novom Sadu, šaljemo prelijepu sliku zajedništva, i pokazujemo kako bez obzira na naše razlike možemo da živimo, u bratskoj ljubavi, slozi i harmoniji. Ovo je lekcija onima koji drže nama predavanja, kako i na koji način treba da živimo. Ovo je nešto što nama pripada i što niko ne može da nam oduzme. Ovo je prava slika Novog Sada. Zato sam ponosan i zato mi je srce puno“, kazao je srbijanski muftija Ziljkić.

Srbijanski reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Senad ef. Halitović rekao je da mu je lijepo i lako bajramovati u svom Novom Pazaru, gdje su Muslimani većinsko stanovništvo, ali da je zahvaljujući „Ulici otvorenog srca“ i u Novom Sadu zaista lijepo biti za Bajramskom sofrom.

"To smo doživjeli kao ulicu otvorenog srca i tako treba i da ostane. Suština svake poruke je biti dobar prema svakom božjem stvorenju. Ne treba da živimo jedni pored drugih, nego jedni sa drugima, da se pazimo i pomažemo“, poručio je vrhovni poglavar Islamske zajednice Srbije.

Građanima su se iz "Ulice otvorenog srca“ obratili i zamjenik gradonačelnika Novog sada Igor Crnobarac, te savjetnik predsjednika Vlade Republike Srbije Miloša Vučevića, Predrag Rajić.

Rajić je, kao izaslanik premijera Srbije, kazao da je Vučević, kao Gradonačelnik Novog Sada, mnogo doprinio tome da se podigne svest o značaju interkonfesionalnog i međuetničkog dijaloga, da se pokaže koliko je grad Novi Sad otvorenog srca.

"Dvanaest puta je Vučević bio ovdje i žao mu je što nije mogao biti večeras ovdje. Poručuje da će učiniti sve da se pravoslavni i muslimani još bolje razumiju“, kazao je Rajić.

U programu je nastupio ženski hor "Stambol“ iz Novog Pazara koji je izvodio ilahije i kaside, ali i sevdalinke. I ovogodišnju manifestaciju su organizovali Islamska zajednica Srbije - muftijstvo vojvođansko - Medžlis IZ bački, Udruženje "Nur svetlost“ i "Matica Albanaca Srbije“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.