ODLUKE

Rimske vlasti staju ukraj nepristojnim i bahatim turistima

Španske stepenice: Pod zaštitom UNESCO-a. Agencije

Avaz.ba

9.8.2019

Nema više sjedenja na čuvenim Španskim stepenicama, odlučile su gradske vlasti Rima, te na taj način pokušavaju stati ukraj bahatim i nepristojnim turistima.

UNESCO je 135 stepenica koje vode do crkve Trinita dei Monti zaštitio kao svjetsku baštinu i već dugo su one omiljeno mjesto za odmor umornih turista, koji tu popiju kafu, odmore se, pa i nešto pojedu.

No, tome je došao kraj. Policija je počela rastjerivati turiste, shodno prošlomjesečnoj odluci gradskih vlasti, koja osim zabrane sjedenja pred stepenicama, podrazumijeva i zabranu jedenja pored spomenika, šetnje bez majice i skakanja u fontane. 

Turistima je zabranjeno i da po slavnim stepenicama vuku kovčege i torbe s kotačićima, kao i kolica. Znači, samo ako sjednete na jednu od stepenica a policija vas uhvati, platit ćete kaznu od 250 eura, a u slučaju da stepenicu oštetite ili zaprljate, cijena raste na 400 eura. 

No, nisu svi potpuno saglasni s odlukom. Bivši zamjenik ministra kulture Vitorio Sgarbi kaže da se slaže kako treba zaštititi spomenik, zabraniti da se jede pred njim.

- Ali, zabraniti ljudima da samo sjede na stepenicama je previše. Za mene je to odredba u fašističkom stilu, koju će lokalna uprava biti prisiljena preispitati - kazao je.  

No, ovakva zabrana nikoga ne bi trebala čuditi, jer slična situacija je i u Veneciji, gdje već neko vrijeme policija patrolira oko Trga svetog Marka i drugih spomenika. Sve je više pravila o kojima turisti širom Italije moraju voditi računa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.