UPOZORENJE

Fuad Babić: Već godinu i po ništa se ne radi!

Da biste dobili dozvolu da izbušite nekoliko bušotina, potrebno vam je 17 dokumenata, istakao je

Nikad se ne zna kada će se neko od klizišta aktivirati. Arhiv

Piše: A. TABAK

12.7.2019

Već godinu i po ništa se ne radi na sanaciji klizišta, kojih u Kantonu ima i do 820. Kazao je to za „Avaz“ Fuad Babić, stručnjak za klizišta, istakavši kako se u 2018. kao ni i u ovoj godini ne možemo pohvaliti da je išta urađeno. 

Nekoliko bušotina

- Taj broj klizišta varira od 810 do 820. Ali, s obzirom na to da se ništa ne radi, taj broj je postao konstantan. Krucijalan problem zbog kojeg je došlo do zastoja je Zakon o geološkim istraživanjima koji je u nadležnosti Ministarstva privrede. Oni izdaju dozvole za te geoistraživačke radove. Da biste dobili dozvolu da izbušite nekoliko bušotina, potrebno vam je 17 dokumenata! Zbog toga svi odustaju, jer je to jedna potpuno nepotrebna birokratska procedura – rekao je Babić.

Babić: Sanirana klizišta se ne održavaju. Arhiv

Opasnost od klizišta, prema njegovim riječima, najviše prijeti stanovnicima Vogošće, Novog Grada, Novog Sarajeva i Centra.

Kritične općine

- To su te kritične općine na kojima najviše imamo problema. Međutim, drugi problem je i održavanje saniranih klizišta. Konkretno, imamo veliko nerazumijevanje za sklapanje ugovora za održavanje klizišta na području Općine Centar. Isključivi problem nam je Služba za pravobranilaštvo, koja ima svoja tumačenja ugovora. Kada pogledate sanirana klizišta, uhvate vas tuga i bol kako to izgleda jer uopće ništa nije održavano. To je grozno i ružno, a trebalo bi samo jednom mjesečno da se to očisti i uljudi – dodao je Babić.

Novca ima dovoljno  

Babić naglašava da sasvim dovoljno ima novca za sanaciju te da to nije problem.

- Međutim, birokratija je problem koji nas koči da dobijemo dozvole za istraživačke radove i zato nema projekata. Procedure su duge, beskrajne – rekao je Babić, naglasivši kako se s klizištima nikad ne zna kada će se aktivirati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.