BLAGDANI

Centralna bajramska svečanost održana u Ferhat-pašinoj džamiji

Bajram-namaz klanjao i hutbu predvodio Džafer ef. Gračić

R. Ag.

4.6.2019

Brojni vjernici na bajram-namazu u Ferhat-pašinoj džamiji. R. Ag.

Na području Medžlisa Islamske zajednice Žepče centralna svečanost povodom Ramazanskog bajrama održana je u čaršijskoj Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču.

Tradicionalno, bajram-namazu prethodilo je učenje hatme pred duše umrlih posebnih žepačkih vakifa, odnosno pred duše njihovim umrlim.

Bajram-namaz predvodio je i bajramsku hutbu kazivao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Žepče Džafer ef. Gračić.

Efendija Gračić govorio je o duhovnim vrijednostima čovjeka, ističući kako je ramazan koji ispraćamo blagodat ne samo muslimanima nego i cijelom svijetu, jer u njemu se iznova rađa čovjek s dušom koji plijeni svojom iskrenošću i živi dobrotu svojom otvorenošću. Obraćajući se vjernicima, ef. Gračić kazao je kako je, nažalost, u vremenu u kojem živimo cijeli svijet izgubio dušu i svu svoju pažnju poklonio tijelu, iako trajna ljepota čovjeka nije u tijelu nego u duši, koja je njegova najveća vrijednost.

Bajram-namaz, osim u centralnoj čaršijskoj Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču, na području žepačkog Medžlisa klanjan je na još 15 mjesta. U gradu se bajram-namaz klanjao i u obnovljenoj Ali-begovoj džamiji, u narodu zvanoj Trzanska džamija.

Nakon bajram-namaza i međusobnog čestitanja, veliki broj vjernika obišao je mjesna mezarja, gdje su se učenjem Fatihe sjetili svojih rahmetlija. Druženje među žepačkim Bošnjacima nastavljeno je uz kafu i nezaobilaznu baklavu po obližnjim restoranima.

Inače, drugog dana Bajrama, povodom Dana šehida, predviđen je izlazak imama na šehitluke u svim džematima. U šehidskom haremu Gornja Mahala u Žepču poslije podne-namaza bit će upriličena centralna manifestacija obilježavanja Dana šehida za Muftiluk zenički koju će predvoditi novi zenički muftija Mevludin ef. Dizdarević.

Nakon učenja Jasina i Fatihe pred duše šehida, vjernici će posjetiti spomen-sobu šehida općine Žepče u Gornjoj Mahali. Drugog dana Bajrama, u organizaciji MIZ Žepče i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Muhameda Jusufovića, bit će upriličen i tradicionalni bajramski prijem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.