DOBRO DOŠLI U PROŠLOST

Bolnice bez klima-uređaja, žene se satima porađaju, ušivaju ih bez anestezije...

Higijena je gotovo uvijek na lošem nivou, u nekim porodilištima žene same nakon porođaja šetaju do prostorija gdje su bebe, nema dovoljno sestara, ponegdje i doktora

Stanje u porodilištima daleko je od 21. stoljeća

A. Nu. – E. Sk. – D. P. - G. D.

5.5.2019

Rođena sam pred kraj sedamdesetih u sarajevskoj klinici Jezero. Moj sin rođen je skoro četiri decenije kasnije, 2009. godine, također u Sarajevu, ali u staroj Očnoj klinici. Sjećam se, u jednoj prostoriji bilo je 50 žena, na četiri potpuno neuvjetna toaleta, tuš-kabina je propala, nije bilo tople vode. Strašno.

Ovakvo svoje iskustvo iz klinike u glavnom gradu Bosne i Hercegovine priča jedna Sarajka. Srećom, u međuvremenu je obnovljeno Porodilište, ali bebe se rađaju i u ostatku zemlje, a svjedočanstva su gotovo nevjerovatna.

 Zahvati bez anestezije

Mlade se mame rado ispovijedaju na forumima, gdje iskreno govore o katastrofalnom stanju u porodilištima. Higijena je gotovo uvijek na lošem nivou, u nekim porodilištima žene same nakon porođaja šetaju do prostorija gdje su bebe, nema dovoljno sestara, ponegdje i doktora, neonatološka odjeljenja različito su opremljena, u nekim bolnicama ultrazvučni aparat je star i više od 30 godina.

U Sarajevu je moguće donijeti bebu na svijet i u Općoj bolnici, koja je za mnoge žene prvi izbor, iako je obnovljena Pedijatrijska klinika otvorena prije deset godina. No, žene se žale na neljubaznost osoblja na Jezeru.

- Porodila sam se prije dvije godine. U sobama nas je bilo po pet. Nije baš tako uredno kako se priča, podovi se ne čiste. Posebna priča su sestre i doktori. Imala sam jake bolove, molila sam da mi pomognu, nešto urade. To je trajalo satima, dok me na kraju nisu „isjekli“. Svi zahvati su rađeni bez anestezije – kazala nam je jedna majka.

Priznaje da ju je ovo iskustvo učvrstilo u namjeri da ne želi proširivati porodicu.

Udruženje „Porod i postpartum“ pokrenulo je akciju “Prekinimo šutnju“, te pozvalo žene da progovore o dešavanjima iza vrata porodilišta. Žene su rado prihvatile ovaj izazov i govorile o svojim uglavnom lošim, ponekad i horor iskustvima.


Brutalno svjedočanstvo iz Tuzle

Stani, što se toliko dereš... svjedočanstvo iz Zenice

Gladne i žedne

Ni u Republici Srpskoj žene nisu zadovoljne tretmanom, uvjetima, ali ni odnosom osoblja u porodilištima.

U RS prošle godine rođeno je 8.802 beba - 4.589 djevojčica i 4.213 dječaka. Čak u četiri porođaja rođene su trojke, a 136 porodilja donijelo je na svijet blizance. Najmlađa porodilja imala je 14, a najstarija 51 godinu.

Prema podacima pojedinih nevladinih organizacija, žene se susreću s brojnim problemima u porodilištima u RS.

- Porodilište na UKC-u RS je više nego pristojno i o nekakvim lošim uslovima ne može biti govora. Ipak, postoji mnogo problema kroz koje trudnice prolaze, a jedan od najvećih je taj što su žene žedne tokom porođaja - kazala je za „Avaz“ V. Š., koja je prije dvije godine na UKC RS rodila treću djevojčicu.

Ona dodaje da veliki broj majki nema privatnost tokom porođaja i da se stalno leži, što pravi ogromne probleme trudnicama koje se porađaju nekoliko sati.

- Najgore je kada sestre čekaju da se rana poslije porođaja ohladi, pa je tek onda ušiju. To boli preko svake mjere i kroz taj postupak niko ne bi trebao da prođe, jer se rana može i mora ušiti odmah po porođaju - istakla je V. Š.

AKAZ: Tri bolnice ispunjavaju kriterije

Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ) je u potpunosti akreditirala ukupno tri bolnice u FBiH koje imaju u svom sastavu porodilište. Na osnovu izvještaja ovlaštenih ocjenjivača kvaliteta, najviše ispunjenih kriterija ima Univerzitetsko-klinički centar Tuzla, zatim Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo te Opća bolnica „Dr. Mustafa Beganović“ u Gračanici.

AKAZ je na osnovu standarda koji promoviraju dojenje, a koje je razvio u saradnji i na osnovu preporuka UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije, dodijelio „fokusiranu“ akreditaciju koju nazivamo „Bolnica prijatelj beba“ za ukupno 15 bolnica.

Ova fokusirana akreditacija ne uzima u obzir strukturne elemente (prostor, kadar, oprema), već se isključivo odnosi na podršku porodilji u vezi s dojenjem.

U BiH je prošle godine rođeno 26.325 beba, a u 2017. godini naša je zemlja bila bogatija za 30.200 dječaka i djevojčica. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.