SARAJEVO

Mjesec posta ramazan zahtijeva temeljite pripreme

Tradicija pucanja topova s gradskih zidina

U ponedjeljak prvi dan Ramazana. Arhiv

N. Čeremidžić

3.5.2019

Mjesec posta ramazan za sve vjernike islamske vjere počet će u ponedjeljak, 6. maja, saopćeno je iz Islamske zajednice.

Prve teravije bit će održane u svim džamijama u nedjelju, 5. maja.

Muslimani u Bosni i Hercegovini su ramazan oduvijek doživljavali kao poseban mjesec vršeći temeljite pripreme za njegov dolazak.

U tradiciji Bošnjaka prije ramazana obilježavaju se tri mubarek noći – Lejletu-l-regaib, Lejletu-l-miradž i Lejletu-l-berat. U tim se noćima najčešće organiziraju mevludi u džamijama i drugi prigodni programi.

Bošnjaci pridaju veliki značaj čistoći, pa se prije dolaska ramazana čiste džamije i mesdžidi, peru ćilimi, uređuje džamijsko dvorište, popravljaju prilazni putevi džamijama.

Posebne pripreme se obavljaju u kućama i dvorištima. Kuća se temeljito očisti, a, ako je potrebno, i okreči. Domaćin kuću opremi potrebnim namirnicima da bi za ramazan hrana bila kvalitetnija.

Dugo se zadržala i tradicija pucanja topova s gradskih zidina koji su oglašavali vrijeme sehura i iftara. Prije pojave topova, u svakom dijelu grada bio je zadužen po jedan čovjek koji se zvao munadija ili onaj koji poziva na sehur i iftar.

Prvi ramazanski top oglašavao se poslije ikindije posljednjeg dana mjeseca šabana, što je bila i najava početka ramazana.

Ramazanska sijela su nezaobilazan događaj u toku mjeseca ramazana. Nakon obavljenog teravih-namaza održavaju se sijela - muško u obližnjoj kafani, a žensko u komšiluku.

Ženska sijela traju kraće jer su domaćice u obavezi pripremati sehur, obrok kojim započinje post. U modernom dobu ramazanska sijela se uglavnom ne dijele na muška i ženska.

Ramazanski top. Arhiv

U tradiciji Bošnjaka, u toku ramazana održavaju se mukabele, odnosno islamska druženja u džamiji koja se organiziraju na način da jedan ili više dobrih učača, obično hafiza, uče Kur'an, a prisutni pažljivo i dostojanstveno slušaju odlomke Kur'ana.

Mukabela je u nekim mjestima počinjala na današnji dan, tri dana prije ramazana kako bi bila završena do 27. noći ramazana.

U tradiciji Bošnjaka, iftar je više od večere poslije posta. To je prilika za poziv rodbini, prijateljima ili komšijama u kuću na zajednički objed, opušten razgovor i sijelo.

Iftar počinje nakon što se oglasi ezan ili nakon pucnja topa, učenjem iftarske dove i prekidanjem posta čašom šerbeta ili jedenjem hurme.

Uz ramazan se pripremaju jela specifična za ovaj mjesec, a somuni su sastavni dio običaja vezanih za mjesec posta .

Nakon obavljenog iftara popije se kahfa i džematlije odlaze na teravih-namaz u najbližu džamiju.

Za ramazan se na poseban način obilježavaju mubarek noći Lejletu-l-bedr i Lejletu-l-kadr.

U prigodnim programima za Lejletu-l-bedr uči se posebna dova u kojoj se spominju imena svih 313 učesnika Bitke na Bedru. 27. noć ramazana, Lejletu-l-kadr, obilježava se na svečan način.

Ove noći  muslimani nastoje provesti s pojačanim ibadetima, dovama, naklanjavanjem propuštenih namaza ili klanjanje dobrovoljnih namaza.

U posljednjih deset dana ramazana, neki muslimani u BiH prakticiraju itikaf, povlačenje u osamu u džamiji ili kući i posvećivanje intenzivnom ibadetu. Većina džamija posjeduje posebnu prostoriju za te namjene ili se pak iza minbera odredi mjesto za itikaf.

U toku ramazana Bošnjaci prakticiraju davanje sadekatu-l-fitr, ili popularno vitre, tako što novac podijele siromašnim. Vitre se daju u posljednjoj trećini ramazana.

Kraj ramazana obilježava se proslavom Ramazanskog bajrama.

Prvi dan Ramazanskog bajrama ove godine je 4. juni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.