MMKS

Karadžić traži preispitivanje odluke kojom je odbijena žalba na doživotnu robiju

Karadžić je u podnesku zatražio da se imenuje žalbeno vijeće koje će odlučivati o njegovom zahtjevu za preispitivanje pravosnažne presude, te dodao da bi o tom zahtjevu trebao odlučivati sudija Žan Klod Antoneti

Avaz.ba

12.4.2019

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić, koji je pravomoćno osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, zatražio je preispitivanje odluke kojom je odbijena njegova žalba na dužinu kazne.

Karadžić je u podnesku zatražio da se imenuje žalbeno vijeće koje će odlučivati o njegovom zahtjevu za preispitivanje pravomoćne presude te dodao da bi o tom zahtjevu trebao odlučivati sudija Žan-Klod Antoneti (Jean-Claude Antonetti), a ne predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Karmel Ađijus (Carmel Agius) ili najiskusniji sudac Teodor (Theodor) Meron, javlja BIRN.

Isključio sudije

Kako je u podnesku navedeno, suci Ađijus, koji je odbio zahtjev za preispitivanje presude, i Meron su "pristrasni" s obzirom na to da su tokom rada odlučivali o krivici osoba podređenih Karadžiću.

- Pošteni posmatrač, koji je pravilno informiran, mogao bi zaključiti da postoji pristrasnost na strani sudaca Ađijusa i Merona, s obzirom na to da su donosili odluke u vezi s istim zločinima koji su predmet žalbe Radovana Karadžića - navodi se u podnesku.

Karadžić je zatražio da zbog toga odluku donese sudija Antoneti, koji je prethodno iz istih ovih razloga isključio trojicu sudija iz Žalbenog vijeća u predmetu Ratka Mladića, a došlo je i do povlačenja sudije Merona iz Vijeća u predmetu "Karadžić".

Odluku sudije Antonetija, koji je predsjedavao Vijećem koje je prvostepenom presudom oslobodilo Vojislava Šešelja krivice, kritizirali su bivši i sadašnji suci Mehanizma.

Sudija Meron je u decembru prošle godine rekao za BIRN da je mogao donijeti "fer i poštenu presudu".

Karadžićev podnesak naslovljen na sudiju Antonetija poslan je Uredu registrara MMKS-a.

Ured registrara nije postupio po ovom podnesku, već se obratio predsjedniku Ađijusu pismom u kojem stoji da ne može proslijediti ovaj dokument na odlučivanje bez njegove odluke.

Kriv za genocid u Srebrenici

Američki advokat Peter Robinson, koji zastupa Radovana Karadžića, kazao je za BIRN BiH da Ured registrara "odbija da postupi po zahtjevu".

- Oni su odbili da dostave naš podnesak jer establišment Mehanizma želi da predmet Radovana Karadžića ne dođe u ruke sudije Antonetija - rekao je Robinson.

Karadžić je 20. marta pred Mehanizmom pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid počinjen u Srebrenici te zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. 

Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.