REAKCIJE

Nurko Pobrić o inicijativi SDA za ocjenu ustavnosti imena RS

Ustavni sud BiH bi bio ovlašten jedino odbaciti takav zahtjev

Profesor Pobrić: Nema osnove za inicijativu. M. Sm.

M. Sm.

24.1.2019

Nurko Pobrić, profesor ustavnog prava, komentirajući jučerašnju najavu iz SDA o tome da će pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti pravnu proceduru kojom će se razmotriti ustavnost naziva entiteta Republika Srpska, podvlači da takva inicijativa, uopće, nema osnovu.

- Naziv Republika Srpska je ustavna kategorija jer je u Ustavu BiH jedna od odredbi da se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske. Prema tome, Ustavni sud BiH, prema Ustavu, nije nadležan da ocjenjuje da jedna odredba Ustava nije u skladu s nekom drugom odredbom. Znači, ako bi neko podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti te odredbe u kojoj se spominje entitet Republika Srpska, u skladu sa Ustavom BiH, Ustavni sud bi bio ovlašten jedino da odbaci takav zahtjev - kaže profesor Pobrić.

Naglašava da Ustavni sud BiH može odlučivati o tome jesu li ustavi entiteta u skladu s Ustavom BiH, naravno i svi drugi zakoni.

- Ali, je li neka odredba Ustava BiH suprotna drugoj odredbi, to nije nadležan da odlučuje Ustavni sud i takvu proturječnost može otkloniti jedino Parlamentarna skupština BiH kao ustavnotvorni organ koji je ovlašten po Ustavu da donosi i mijenja Ustav - kaže profesor Pobrić.

Napominje da je postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu moguć u slučaju podnošenja apelacije nekog pojedinca ili pojedinaca Ustavnom sudu BiH, u smislu da ta odluka nije u skladu s Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, ali što je, napominje, hipotetički, budući da nema ni apelacije ni određene odluke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.