BORBA

Potomci vlasnika ne daju Ortačku šumu: To je naše i mi to ne damo, fizički ćemo je braniti

Borba za šumu. Avaz

Piše: Al.B

29.12.2018

Potomci vlasnika Ortačke šume kod Kalinovika novim okupljanjem u selu Jelašca upozorili su da neće dozvoliti sječu i izvoz trupaca prije nego što njihova prava ne budu ispoštovana. 

Takve pokušaje uspjeli su zaustaviti prije nekoliko godina, a sada se čuju nove najave da je počeo odabir stabala planiranih za sječu. Simo Simić pojašnjava da je vlasnik šume polovinom 16. stoljeća bila begovska porodica Čengić.

U Jelašcama je rođen i čuveni Smail-aga Čengić, a preci današnjih vlasnika zemlju i šumu su kupovali od Jusufa i Hasana Čengića. 

– I za vrijeme Turske imali smo pravo da u Ortačkoj šumi siječemo dio za svoje potrebe – kaže Simić. 

Problem je nastao prije 70 godina, jer je 1949. Sreska agrarna komisija Kalinovik od 66 vlasnika oduzela šumski kompleks ukupne površine 3.037 dunuma. Okružna agrarna komisija poništila je odluku o eksproprijaciji, a istu odluku donio je i Vrhovni sud BiH 1958.

– Poslije ove presude umiješala se politika. Isto kao sad vladajuća politika, Narodni odbor Sreza Sarajevo donosi novo rješenje o oduzimanju šumskog kompleksa, ali da suvlasnicima pripada pravo na nadoknadu. Mi to pravo nikad nismo ostvarili. Po tadašnjem, ali i današnjem Ustavu BiH, za oduzimanje privatne svojine u različite svrhe država je dužna izvršiti nadoknadu – ističe Simić.

Abid Bičo došao je iz Sarajeva da bi potvrdio da ni nasljednici Bošnjaci ne žele odustati od svojih prava. 

– Ako se već mora eksploatirati, onda bismo trebali da se dogovorimo za neku naknadu – kaže Bičo.

- Naknada nikad nije dobivena, u sporu je bilo, šumarstvo je ponekad ulijetalo, a selo ih otjeralo. Sad i ova vlast hoće da to uzme. To je naše, to mi ne damo. Fizički branimo, pa koliko nas ostane u šumi da loži vatru i da se nikad ne vrati iz nje, ostat će. Oni s nama nemaju šta dogovarati. Kako će on dogovarati sa mnom o mome da dijelim s njim. Što ja nisam došao da dijelim njegovo – poručuje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.