POLAGANJE CVIJEĆA

Godišnjica zločina nad Bošnjacima Kalinovika: U maloj općini počinjeni najteži zločini, ali sve ubice još nisu uhapšene

Zajedno sa ostalim civilima otac Adnana Hadžića najprije je bio zatočen u školi u centru grada, a nakon toga je prebačen u Barutni magacin

Godišnjica zločina - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
Alen Bajramovic

prije 5 dana

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe pored Osnovne škole “Ljutica Bogdan” i u Barutnom magacinu, objektima koji su tokom rata bili pretvoreni u logore za bošnjačko stanovništvo, u Kalinoviku je obilježena 32. godišnjica zločina nad stanovnicima ovog grada. Cvijeće je položeno i na Rogoju i Mehkim brdima, a u popodnevnim satima učesnici ovog komemorativnog skupa posjetiće i lokalitete Tuzlakove štale i tunela Miljevina. Na ovim lokacijama su nakon rata ekshumirani posmrtni ostaci jednog broja žrtava ratnih zločina.

Zajedno sa ostalim civilima otac Adnana Hadžića najprije je bio zatočen u školi u centru grada, a nakon toga je prebačen u Barutni magacin.

- Većina ljudi je došla u ovu školu, da se javi na poziv za radnu obavezu. Ovdje je bio neko vrijeme, a onda su prebačeni u Barutni magacin koji je bio kraj njihovog puta. Pronašli smo dio posmrtnih ostataka. Kad u mezar spustiš tabut, kojeg sam možeš spustiti a da ti ne trebaju još dva čovjeka, duša ti ostane prazna. Kao musliman i vjernik ipak nađeš nekih smiraj, jer sve se dešava sa Allahovom voljom, pa vjerovatno i to – kaže Hadžić.

Privesti kraju istragu

U Kalinoviku su tokom rata ubijene 122 osobe, od kojih je do danas pronađeno njih 80. Za zločine na području ove općine pravosnažnim presudama do danas su izrečene ukupno 94 godine zatvora.

- U ovoj maloj opštini počinjeni su najteži ratni zločini, zločini protiv čovječnosti, ubistva, mučenja, psihičke torture, silovanja, pljačka imovine, zločini etničkog čišćenja, a koji su dokazani pred Međunarodnim sudom u Hagu, Sudom BiH i Sudom za ratne zločine u Beogradu – podsjeća predsjednik Udruženja “Istina - Kalinovik 92” Samir Vranović.

U organiziranom zločinačkom poduhvatu zatočeno je, mučeno i protjerano više hiljada Bošnjaka sa područja općine Kalinovik. Kroz logore u osnovnoj školi, Barutnom magacinu, stanicu policije i logor na farmi Pavlovci prošlo je na hiljade civila, uglavnom starijih, žena i djece iz Kalinovika, Foče, Trnova, Gacka i Nevesinja.

- Nažalost, još nisu uhapšeni sve ubice, naredbodavci i organizatori zločina, a koji su bili u kriznom štabu u Kalinoviku. Trenutno su na području Srbije. Uspjeli smo privesti kraju istragu sa postupajućim tužiocem Tužilaštva BIH o zločinu kojeg su počinili predsjednik kriznog štaba Grujo Lalović i načelnik policije Boško Govedarica. Međutim otkad je na čelo Tužilaštva BiH došao novi glavni tužilac sve je stalo. Zato ovim putem pozivam VSTV da reaguje u saradnji sa OHR-om i pokrene podizanje optužnice protiv ovih ratnih zločinaca koji su u bjekstvu – poručio je Vranović.

Mural ratnom zločincu

On je dodao da još uvijek nije procesuiran naručilac izrade murala ratnom zločincu Ratku Mladiću na ulazu u Kalinovik, iako je veličanje ratnih zločinaca kažnjivo. Članovima porodica ubijenih i žrtvama zločina raseljenim po svijetu upućen je poziv da se odazovu pozivima tužilaštava BiH i Srbije i učestvuju u sudskim procesima kao svjedoci.

- Moramo tražiti da na svakom mjestu gdje je nevina osoba u BiH ubijena bude spomen – obilježje. Ako to i ne uspijemo, te memorijalne ploče moraju biti u našoj glavi, a iz naše glave prenesene našoj djeci. Kad se to zaboravi onda je kraj – kazao je državni ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić.

Komemoraciji u Kalinoviku prisustvuju i predstavnici OHR-a. Ambasade SAD-a u BiH, izaslanik člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, državni parlamentarci Džemal Smajić i Kešo Safet, univerzitetski profesor iz SAD-a Dejvid Petigru (David Pettigrew) i drugi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.