BIH

Čović nakon sjednice Predsjedništva: Ovi što galame oko Pelješkog mosta, to rade isključivo u službi izborne kampanje

A. Durgut

Piše: Avaz.ba

1.8.2018

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je danas nakon sjednice da je dobro što se Pelješki most gradi i da je taj potez u interesu hrvatskog naroda i cijele BiH. Istakao je da "oni koji galame više dijele Bosnu i Hercegovinu nego drugi". 

- Mislim da je dobro što se taj most gradi i on je u interesu, ne samo hrvatskog naroda već i cijele BiH - kazao je Čović.

Odgovarajući na pitanja novinara, kazao je da ne vidi mogućnost da bilo ko u BiH tuži Hrvatsku iz BiH zbog izgradnje Pelješkog mosta.

- Ne vidim mogućnost da to neko uradi u ime BiH. Znaju se procedure za takav postupak, ali smatram da je sve ovo što se dešava isključivo u službi izborne kampanje - rekao je Čović.

Dotakao se i problema migranata u našoj zemlji i kazao da se granica mora zatvoriti.

- Prije nekoliko dana smo se okupili, kao i sve relevantne institucije u BiH koje su nadležne za problem migranata. Ozbiljno smo razgovarali i ustanovili da moramo nadzirati ko ulazi u BiH i odakle. To možemo, ali nam trebaju ljudski potencijal i materijalna sredstva. Također, migranti imaju 14 dana od traženja azila, a dotad mogu biti slobodni građani BiH, a da ne znamo uopće o kome se radi. Da to bude 24 sata, zašto nekom dati 14 dana da bude koordinarno vođen kroz Bosnu i Hercegovinu da bi dobio neku drugu destinaciju - navodi Čović.

Osvrnuo se i na večerašnji sastanak s Andrejem Plenkovićem u Zagrebu. Istakao je da tema sastanka nije Pelješki most.

- Ono što nam je ključna želja je da pet zajedničkih projekata pokušaju zaživjeti što prije - istakao je Čović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.