REAKCIJE

Zajko: Za ono što je Konaković uradio ide se u zatvor!

Zajko: Napravio mi je štetu od 15 miliona KM

K. KEŠMER

7.6.2018

Dok neko čisti haos i nered koji je on ostavio iza sebe, bivši premijer KS Elmedin Konaković posvetio se društvenim mrežama, ne bi li svoj već na propast osuđeni politički projekt popularizirao barem u svojoj mahali.  

Trenutno nezaposleni Konaković, koji, barem kako kaže, do izbora, kada se nada određenoj funkciji, živi od ušteđevine i 300 KM naknade s biroa za zapošljavanje, svoj očigledni kriminal pokušava minimizirati jeftinim populizmom na društvenim mrežama.

Propali košarkaš

Ne spominje Konaković kako je zbog njegovih, stranačkih talova upropastio komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“, dodjeljujući milionske poslove zetu svog tada stranačkog šefa Bakira Izetbegovića. Upravo zbog toga ostat će upamćen kao premijer za čijeg su mandata građani Kantona Sarajevo živjeli pod redukcijama vode kao u vrijeme opsade.

Nije Konaković spomenuo ni traljavu gradnju velikih infrastrukturnih projekata važnih za Kanton Sarajevo niti to da se skoro nijedan metar ceste nije sagradio, propast GRAS-a, 20 miliona KM uzalud utrošenih u sistem za osnježivanje i žičare na Bjelašnici koje ne funkcioniraju, niti spor koji se još vodi zbog osnivanja paralelne Turističke zajednice u koju je uhljebio svog prijatelja Nermina Muzura.

No, zato se neuspješni premijer i propali košarkaš bavio „Avazom“ spominjući sudske procese koje nije dobio.

A razlog zbog kojeg je DIF-ovac (koji je u rekordnom roku došao do diplome) pjenio na društvenim mrežama jeste istup vlasnika „Žutog taksija“ Vahida Zajke u „Dnevnom avazu“. Zajko je Konakovića optužio za uništavanje njegove kompanije u korist svog prijatelja i dokazanog kriminalca Amira Pašića Faće tako što mu je nezakonito oduzeo taksi licence, što je utvrđeno i na sudu.

Na optužbe Konakovića da je „Žuti taxi“ nelegalno poslovao, ponovo mu je odgovorio Zajko, koji je kontaktirao redakciju „Avaza“.

- Neka objasni zašto je ignorirao sudsku presudu. Nikad mi auto nisu našli neregistrovan, niti su me krivično prijavili, niti ikad oduzeli automobil. Kaže da mu je neka mafija sugerirala da ne dira taksiste, a on je ta mafija koja je napravila haos u ovom poslu. Krivična prijava protiv njega je podnesena, u Tužilaštvo sam poslao nalaz vještaka u kojem je šteta nanijeta meni procijenjena na oko 15 miliona KM. A za takvu štetu ide se u zatvor – kaže Zajko.


Neuspješni premijer Konaković i kriminalac Faćo: Vežu ih prijateljstvo i talovi

Ima tal

On dodaje da je upravo Konaković napravio kriminal uvodeći novitet da se licence prodaju po 50.000 KM, od čega samo 20 KM uđe u budžet.

- Od svake licence on ima tal. Novi zakon napravio je u dosluhu s kriminalcima, koje je čak nakon što je Zakon usvojen, pitao da li im odgovara. Taj snimak imate na TVSA. Mi smo zbog toga pokrenuli i žalbu Konkurencijskom vijeću BiH, da ocijene da li je taj zakon dobar – navodi Zajko.

Konaković, Faćo i „Holiday Market“ 

Zanimljivo je da Konaković nije negirao Zajkine navode da je s funkcije premijera namještao taksi licence svom drugu Faći. I nije to jedini posao kojim je Konaković pripazio svog „ratnog druga“.

Općepoznato je, naime, da je Konaković bio umiješan u poslove dodjele „šankova“ tokom koncerata koji su održavani u Sarajevu. Osim toga, kako se Faćo hvalio u jednoj sarajevskoj kafani, Konaković je „pogurao“ da on i njegova ekipa dobiju određene poslove na prošlogodišnjem „Holiday Marketu“.

Kako je Faćo tada rekao, poslove im je prvo pomrsila Općina Stari Grad, koja je odlučila da ne da dozvolu za održavanje ovog događaja na svojoj teritoriji, a nakon toga i MUP KS, koji im nije dao određene dozvole.

Faćo je tada prepričao da je u pomoć zvao Konakovića. S obzirom na to da je „Holiday Market“ prebačen na drugu lokaciju, u općini Centar, Faćo je preko načelnika Nedžada Ajnadžića ipak dobio što je htio.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.