BIH

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH: Zatražena informacija o sigurnosnim prijetnjama i paravojnim formacijama u BiH

S. D.

15.1.2018

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojila je zaključak da od Ministarstva sigurnosti i nadležnih policijskih i obavještajnih agencija zatraže cjelovitu informaciju o sigurnosnim prijetnjama i o svim navodima o postojanju paravojnih formacija u BiH. 

Ovom zaključku prethodila je rasprava u kojoj je prvo traženo da se dnevni red današnje sjednice dopuni informacijom o tome šta je istina o medijskim navodima o pripadnicima paravojne formacije „Srbska čast“.

Također, traženo je da se provjeri da li je teroristička organizacija „Noćni vukovi“ učestvovala u proslavi 9. januara, neustavnog dana RS, da li je tačno da je ta organizacija učestvovala u terorističkim napadima u Ukrajini, da li se nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država i da li je tačno da je Milorad Dodik, predsjednik RS, pripadnike te organizacije odlikovao 9. januara.

Nakon ovih prijedloga koje su uputili članovi Komiije Šemsudin Mehmedović i Hazim Rančić, član Komisije Mario Karamatić kazao je da on podržava dostavljanje ovakvih informacija, ali da je za njega paramilitarna organizacija i koja najavljuje proteste povodom posjete hrvatske predsjednice BiH te da traži da se ispita koliko takve najave protesta koji čak sadrže neke i prijetnje, ugrožava sigurnost u BiH.

Darko Babalj, član Komisije kazao je da nije protiv bilo kakvih informacija koje će pomoći Komisiji da sagleda aktuelnu situaciju, međutim on smatra da rasporava o „žutim osoma, crnim bubarima, ISIL-ovcima“ dovodi Komisiju do toga da upada u svojevrsnu klopku ili vrtlog i vraća nas u prošlost.

Hanka Vajzović, članica Komisije kazala je da je obaveza tog tijela da razmatra informaciju o bilo kakvoj sigurnosnoj prijetnji te kazala da su ove informacije danas dio naše sadašnjosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.