BIH

Radončić: Ugrožen vitalni nacionalni interes Bošnjaka, SBB podržava Zakon o porijeklu imovine

Piše: Avaz.ba

4.5.2017

Delegat u Klubu Bošnjaka i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić kazao je da hitnom procedurom izmjena Izbornog zakona BiH nije doveden u pitanje izbor samo člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, već i onog koji se bira iz reda bošnjačkog naroda.

On je rekao da je rješavanje pitanja izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH ili drugih pozicija vrlo delikatna pozicija, koja traje već godinama.

- Jednom skraćenom procedurom nije dovedeno u pitanje samo hoće li se hrvatski član Predsjedništva birati na neki način da ga biraju Bošnjaci, ima li hrvatski legitimitet, nego čak i za bošnjačkog člana Predsjedništva. Niko ne spominje da se bošnjački član Predsjedništva bira s jednom trećinom glasova i da tako upravlja cijelim korpusom. Mi smo jedina zemlja u svijetu koja nema drugi izborni krug za člana Predsjedništva i čak nema modus vanrednih izbora. Previše je važnih pitanja izostavljeno da bismo mogli po jednoj žurnoj proceduri glasati za ovakav zakon, a ja sam u svoje ime i u ime SBB-a potpisao ono što se zove zaštita vitalnog nacionalnog interesa jer, zaista, mislim da u pojedinim rješenjima, koja su ponuđena, on jeste ugrožen - naveo je Radončić.

Pred delegatima bi se, između ostalog, trebao naći Prijedlog zaključka o formiranju Interresorne radne grupe za izradu Zakona o ispitivanju porijekla imovine službenika u institucijama BiH. On je rekao da će glasati za taj zakon.

- Mislim da svaki političar, svaka javna ličnost, svaki biznismen treba da podrži svaki zakon koji se tiče ispitivanje porijekla bilo čije pa i njegove imovine. Naravno da ću glasati za taj zakon - istakao je Radončić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.