SAOPŠTENJE

Kantonalni sud u Mostaru potvrdio zakonito postupanje Operatora za OIEiEK

Sud odbio žalbe tužitelja u vezi otkupa električne energije iz mikropostrojenja po garantovanim cijenama

Kantonalni sud u Mostaru potvrdio zakonito postupanje Operatora za OIEiEK.

D. P.

3.10.2024

Kantonalni sud u Mostaru je dana 18.09.2024. godine, u pravnoj stvari tužitelja „Comex“ d.o.o. Tešanj i pravnoj stvari tužitelja Obrt „SOLAR ENERGO BATISTA“, protiv tuženog Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (Operator za OIEiEK) donio presude kojim su odbijene žalbe tužitelja i potvrđene prvostepene presude.

Protiv Operatora za OIEiEK je, u pravnoj stvari tužitelja „Comex“ d.o.o. Tešanj, podnesena tužba kojom je zatraženo da Operator za OIEiEK tužitelju isplati „(...) razliku između garantovane i referentne cijene za isporučenu i proizvedenu električnu energiju iz obnovljivih izvora energije u mikropostrojenju za period 01.06.2021. godine do 28.02.2022. godine (...)“, bez da je prethodno, tuženom, od strane Operatora za OIEiEK dodijeljen status privilegovanog proizvođača, odnosno bez da su Operator za OIEiEK i tuženi „Comex“ d.o.o. Tešanj imali zaključen ugovor o otkupu električne energije po garantovanim cijenama – priopćeno je iz Operatora za OIEiEK.

U pravnoj stvari tužitelja Obrt „SOLAR ENERGO BATISTA“, protiv Operatora za OIEiEK je podnesena tužba kojom je zatraženo da sud utvrdi „ (...) da je „SOLAR ENERGO BATISTA“, (...) stekao uslove da sa (...) Operatorom za OIEiEK, (...) po rješenju tuženog (...) zaključi Ugovor o otkupu električne energije po garantovanoj otkupnoj cijeni (...)“, a sve na osnovu rješenja, za koje su Općinski sud u Mostaru i Kantonalni sud u Mostaru, utvrdili da isto nije validno iz razloga što je potpisano od strane lica koje je razriješeno dužnosti Direktora. Također, Kantonalni sud u Mostaru je utvrdio da je ovo rješenje doneseno uz pogrešnu primjenu materijalnog prava, te napravilnom primjenom člana 23. Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije („Službene novine Federacije BiH“, br. 70/13 i 5/14) i suprotno Zaključku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine od 17.09.2020. godine – navode iz Operatora za OIEiEK.

Slijedom naprijed navedenog, svojom presudom broj: 58 0 Ps 258559 23 Pž, odnosno presudom broj: 58 0 Ps 258911 23 Pž, Kantonalni sud u Mostaru je još jednom potvrdio zakonito postupanje Operatora za OIEiEK u postupku rješavanja pitanja otkupa električne energije po garantovanim otkupnim cijenama iz mikropostrojenja – priopćeno je iz Operatora za OIEiEK.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.